- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dezbatere istorică! BOR discută astăzi despre unificarea datei la care este sărbătorit Paștele de către catolici și ortodocși

04 Jul, 16:46 • Lupu Alexandra
Anunț de ultimă oră pentru milioane de credincioși. Biserica Ortodoxă Română s-a reunit în ședință pentru a discuta despre cererea ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată și de către catolici, și de către ortodocși.
Dezbatere istorică! BOR discută astăzi despre unificarea datei la care este sărbătorit Paștele de către catolici și ortodocși

BOR s-a întrunit într-o ședință de Sinod pentru a discuta despre petiția prin care se cere ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată și de către catolici, și de către ortodocși. Dezbaterea care are loc astăzi este doar un prim pas, pentru că decizia finală se poate lua doar într-un Sinod pan-european, informează antena3.ro.

Ce se întâmplă cu Paștele Ortodox

Dan Ciachir, scriitor, memorialist și publicist, declară că propunerea este una excentrică, din punctul lui de vedere. El adaugă că Paștele a fost hotărât odată pentru totdeauna la sinodul din anul 325, existând trei condiții: să fie sărbătorit după echinocțiul de primăvară, să aibă loc în prima duminică cu lună plină și să nu fie în aceeași dată cu Paștele Iudaic. Dan Ciachir explică că, dacă nu era acest „capriciu al Universului”, Paștele ar fi fost sărbătorit la aceeași dată pentru toată lumea.

Te-ar putea interesa și: Modificare importantă pentru elevi! Ce se întâmplă cu admiterea la liceu. Iohannis va promulga astăzi programul „România educată”

„Problema este că cei care vor să sărbătorim odată cu catolicii nu s-au gândit la faptul că nu l-am mai sărbătorit odată cu ortodocșii, cu biserica noastră naturală, pentru că există o biserică ortodoxă universală.

Sigur că numai la acest nivel se poate discuta. Pentru că, de fapt, ce este Paștele? Paștele a fost hotărât odată pentru totdeauna la sinodul din anul 325, primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Și erau trei condiții.

Să fie după echinocțiul de primăvară, prima duminică cu lună plină și să nu coincidă cu Paștele Iudaic. Ori a intervenit un aspect atmosferic, rotația Pământului. Pentru că altminteri l-am fi sărbătorit cu toții la aceeași dată, dacă nu era acest capriciu al Universului, creat de Dumnezeu. Deci mie îmi pare cam excentrică propunerea aceasta”, declară Dan Ciachir.

Paște
Paște

BOR s-a întrunit într-o ședință de Sinod pentru a discuta despre petiția depusă în luna aprilie a acestui an, atunci când se cerea unificarea datei la care este sărbătorit Paștele. Petiția a fost semnată de mii de persoane.

„Celebrând laolaltă Învierea Domnului, am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos, care comportă probleme dogmatice dificile. Mai presus de orice, unificarea calendarelor a avut loc în trecut, cel mai recent acum exact un secol, în 1923, deci e repetabilă.

Ea ține de un aspect strict lumesc, de un biet calendar, care ar fi păcat să fie transformat în piatră de poticnire. Frumos ar fi să sărbătorim Învierea Domnului împreună, ortodocși, catolici și protestanți, măcar începând din 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea.

Suntem conștienți că există în prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, și al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sărbătorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobândi și un impact pastoral și misionar coerent, într-o lume creștină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. La fel de conștienți suntem că nu toate Bisericile ortodoxe lucrează cu aceeași râvnă pentru unitatea creștinilor, iar unele înțeleg să submineze chiar și întâlnirile panortodoxe.  

Știm că problema pascaliei nu poate fi rezolvată doar prin voința unilaterală a Bisericii Ortodoxe Române, deși aceasta este tradițional deschisă spre dialog.

Vă solicităm însă ca Biserica Ortodoxă Română să se implice cu energie și convingere în dialogul panortodox și interconfesional pe această temă, spre a convinge și Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unității și să sprijine inițiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.  

Naționalismul religios (profund neortodox și necreștinesc), afectele antioccidentale, calculele politice, sau încremenirea în calendare desuete nu trebuie să stea în calea bunului simț și a dreptei credințe (adică a Ortodoxiei postniceene), care ne cer să sărbătorim în unitate Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, se arată în petiția semnată de mii de persoane.

Citește și despre următorul subiect: Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul

Urmărește Daily Business pe Google News