Dezmoștenirea presupune, în primul rând, existența unui testament, fiind definită prin art. 1074 din Codul Civil ca „dispoziția testamentară prin care testatorul înlătură de la moștenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulți dintre moștenitorii săi legali”. Practic, testatorul are libertatea de a exclude anumite persoane de la moștenire, iar aceasta poate fi realizată fie printr-o clauză directă, fie indirectă, prin atribuirea unor bunuri altor persoane, în locul moștenitorilor legali, scrie playtech.ro.
Este important de menționat că dezmoștenirea nu presupune neapărat un comportament greșit din partea moștenitorului exclus. Testatorul nu este obligat să justifice în vreun fel excluderea acestuia, spre deosebire de „nedemnitatea succesorală”, care presupune acte grave comise de moștenitor împotriva testatorului (de exemplu, omor sau fapte de violență).
Trebuie menţionat, totodată, că există însă o protecție legală pentru anumite categorii de moștenitori, care beneficiază de „rezerva succesorală”, care asigură că soțul supraviețuitor, descendenții (copii, nepoți) și ascendenții (de exemplu, părinții) vor primi o parte din moștenire, indiferent de dorința testatorului. Practic, pentru acești moștenitori, legea garantează că vor primi cel puțin o jumătate din partea de moștenire care le-ar fi revenit, chiar dacă testatorul dorește să-i excludă. Dacă acest drept este încălcat, moștenitorii rezervatari pot solicita reîntregirea rezervei succesorale, iar instanța va interveni pentru a respecta acest drept.
Prin această reglementare, legea își propune să protejeze interesele celor mai apropiați membri ai familiei defunctului, întrucât aceștia au, de cele mai multe ori, o dependență emoțională sau materială față de defunct.
Citeşte şi: Se schimbă banii. BNR a lansat o nouă bancnotă în România. Cu cine e înlocuit Caragiale
Pe de altă parte, persoanele care nu beneficiază de protecție prin rezerva succesorală sunt rudele colaterale, precum frații, surorile, verii și alte rude îndepărtate. Aceștia pot fi complet excluși de la moștenire printr-un testament, fără a avea posibilitatea de a contesta această decizie. Astfel, testatorul poate dispune cu privire la patrimoniul său într-un mod foarte flexibil, având posibilitatea de a favoriza pe cine dorește și de a exclude alte persoane care, legal, nu sunt protejate de instituția rezervei succesorale.