- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Digi Communications preia Telekom România Mobile. Prima reacţie de la Consiliul Concurenţei

28 May, 09:51 • Cornel Ghimeșan
Digi Communications, cunoscut anterior ca RCS & RDS, a semnat un acord preliminar pentru achiziționarea Telekom România Mobile Communications. Tranzacția va fi realizată prin intermediul West Network Invest S.R.L., o entitate în care Digi deține o participație majoritară, iar grupul Clever Media, controlat de Adrian Tomșa, deține o participație minoritară.
Digi Communications preia Telekom România Mobile. Prima reacţie de la Consiliul Concurenţei

Digi Communications preia Telekom România Mobile. Conform anunțului publicat la Bursă, West Network Invest S.R.L. va achiziționa 99,9999994% din capitalul social al Telekom România Mobile de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. Finalizarea tranzacției depinde de mai mulți factori, inclusiv finalizarea analizei de due diligence, obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente și semnarea documentației finale, transmite Economedia.

Digi Communications preia Telekom România Mobile

Un aspect esențial al înțelegerii este că, în cazul finalizării tranzacției, Telekom România Mobile va continua să opereze ca un operator independent de telecomunicații. Acest lucru este important pentru a menține concurența pe piață și pentru a evita concentrarea excesivă a pieței în mâinile unui singur jucător major.

Citeşte şi: Antena Group pierde prima luptă juridică împotriva foştilor juraţi de la „Chefi la Cuţite”. Câţi bani are de achitat

Această achiziție marchează o mișcare strategică semnificativă pentru Digi Communications, consolidându-și poziția pe piața de telecomunicații din România. De asemenea, tranzacția are potențialul de a influența structura competitivă a pieței, menținând un echilibru între principalii jucători și prevenind monopolizarea. În concluzie, achiziția Telekom România Mobile de către Digi Communications este o tranzacție majoră care poate redefini peisajul telecomunicațiilor din România. Consiliul Concurenței și autoritățile de reglementare vor juca un rol crucial în evaluarea și supravegherea acestei tranzacții pentru a asigura menținerea unei piețe competitive și transparente.

Achiziția Telekom de către Digi, analizată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenței din România analizează cu atenție această achiziție, fiind interesat de proveniența fondurilor utilizate pentru cumpărarea companiei și de impactul asupra concurenței pe piață. Tranzacția necesită, de asemenea, o decizie de securitate națională. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat că instituția preferă menținerea a patru jucători independenți pe piața de telecomunicații din România pentru a evita creșterea tarifelor și a asigura o competiție sănătoasă.

Citeşte şi: Harta poluării: Bucureştiul, unul dintre cele mai „toxice” oraşe din România, cu un prejudiciu de 6 milioane de euro anual

„2024 se anunţă un an mai complicat din punct de vedere al fuziunilor. Avem de gestionat posibila vânzare a Telekomului, al patrulea operator de telefonie mobilă din ţară. Trebuie să vedem dacă rămânem cu patru sau va fi preluat de unul dintre cei existenţi. E o operaţiune care nu s-a realizat în 2023, a fost blocată pe securitate naţională. Vedem dacă vom reuşi anul acesta să ajungem la o formulă sau dacă ne propun, vânzătorul şi cumpărătorul, o formulă care e acceptabilă şi din punct de vedere concurenţial şi din punct de vedere al securităţii naţionale”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a mai menționat că analiza va include viabilitatea pe termen lung a Telekom România Mobile și capacitatea investitorilor de a asigura funcționarea continuă a companiei. Proveniența banilor investiți va fi, de asemenea, evaluată pentru a se asigura transparența și legalitatea tranzacției: „Ca să nu crească tarifele, am fost mereu deschiși la utilizarea în comun a resurselor, co-utilizarea stâlpilor, de exemplu. Să se dea acces reciproc la infrastructură suntem deschiși, nu vedem o problemă. Și atunci contează de unde vin banii, pentru că într-adevăr conceptul este beneficiar final. Nu mă uit doar la cel care vine și cumpără. Ci la beneficiarul final. Dacă de la un jcptor de pe piață, evident că atunci analiza se schimbă. Nu înseamnă că nu se poate face, dar se schimbă, pentru că cumpără cel care finanțează”.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult