- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Digitalizarea și modernizarea sunt principalele obiective ale ANOFM pentru 2023

22 Dec, 19:41 • Cornel Ghimeșan
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și-a anunțat principalele obiective pentru anul 2023. Modernizarea și reforma prin digitalizare sunt în topul priorităților.
Digitalizarea și modernizarea sunt principalele obiective ale ANOFM pentru 2023

Pentru anul 2023 prioritățiile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt modernizarea și reformarea prin digitalizare, adaptarea serviciilor oferite beneficiarilor Serviciului Public de Ocupare (SPO) la cerinţele concrete ale pieţei muncii, precum şi facilitarea accesului acestora la informaţie sunt priorităţile instituţiei.

Citește și: Jumătate dintre români intenţionează să facă cumpărături online de sărbători. Care sunt cele mai căutate cadouri

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în cursul acestei săptămâni s-a desfăşurat ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă aferentă anului 2022.

„Sunt încântat că, alături de echipa ANOFM, au fost atinse toate obiectivele asumate pentru acest an. Au fost încheiate capitole importante din proiectele cu finanţare europeană aflate în implementare, au fost semnate noi proiecte în valoare de peste 55 de milioane de euro, ce asigură subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomerii care fac parte din categorii vulnerabile cu acces dificil pe piaţa muncii, reprezentând un sprijin valoros acordat mediului de afaceri din România.

Subliniez că Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj pentru anul 2023 este deja aprobat, drept urmare măsurile active pentru stimularea ocupării forţei de muncă aplicate de ANOFM vor putea fi accesate de către clienţii SPO încă din primele zile ale anului vitor”, a precizat preşedintele ANOFM, Florin Cotoşman.

Conform sursei citate, trei dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare instituţională a Serviciului Public de Ocupare (SPO), finanţate din Fondul Social European, respectiv Relaţia SPO cu angajatorii – eSPOR, Managementul de caz – Proces de incluziune pe piaţa muncii, ReCONECT – Adaptare la schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieţei Muncii şi Educaţiei, vor fi finalizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în anul 2023.

„Aceste proiecte reprezintă condiţionalităţi favorizante pentru viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027 al Uniunii Europene. Prin realizarea obiectivelor propuse în aceste proiecte, ANOFM va adapta serviciile oferite angajatorilor în funcţie de nevoile acestora şi va moderniza structurile SPO, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor ce provin din grupuri vulnerabile oferindu-le servicii personalizate”, se menţionează în comunicat.

Digitalizarea ANOFM – prioritate pentru 2023

De asemenea, există în plan dezvoltarea unui mecanism care să asigure evaluarea şi monitorizarea politicilor publice privind măsurile active şi de formare profesională, precum şi de anticipare a necesităţilor de competenţe menite să garanteze o ofertă de forţă de muncă în strânsă corelare cu cererea.

La finele anului 2022, au fost realizaţi paşi importanţi pentru obţinerea rezultatelor asumate la semnarea contractelor de finanţare. Astfel, în proiectul „Managementul de caz” implementarea este realizată în proporţie de 90%.

Digitalizarea și modernizarea sunt principalele obiective ale ANOFM pentru 2023
Digitalizarea și modernizarea sunt principalele obiective ale ANOFM pentru 2023

În proiectul „ReCONECT” a fost finalizată procedura de achiziţie. Proiectul are ca obiectiv atât dezvoltarea şi implementarea unui sistem unic, respectiv mecanismul de monitorizare, cât şi evaluarea inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, a nevoii de calificare şi a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

În proiectul „Relaţia SPO cu angajatorii – eSPOR” este în derulare procedura de achiziţie ce vizează realizarea platformei unice care să integreze toate serviciile dedicate clienţilor SPO (PULS).

Obiectivele proiectelor sunt complementare cu cele stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) şi urmează a fi dezvoltate cu finanţare din Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (POEO).

În calitate de actor principal pe piaţa muncii, ANOFM a valorificat oportunităţile oferite de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 şi a accesat peste un miliard de euro din Fondul Social European (FSE) pentru susţinerea clienţilor (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori) şi creşterea calităţii serviciilor dedicate acestora.

ANOFM a contractat un număr de 21 de proiecte finanţate din Fondul Social European, pentru care au fost depuse cereri de rambursare ce reprezintă 76% din valoarea fondurilor contractate. Numărul total al persoanelor incluse în grupurile ţintă ale proiectelor, pentru care s-au oferit măsuri active pentru creşterea şanselor de ocupare, este de peste 500.000.

În prezent, mai sunt în implementare 10 proiecte cu finanţare europeană ce vor fi finalizate în cursul anului 2023, din care 3 sunt cele care vizează modernizarea ANOFM.

Membrii Consiliului de Administraţie au apreciat atât eficienţa managementului instituţiei şi a activităţii derulate de echipa SPO, cât şi buna colaborare cu partenerii sociali (sindicate şi patronate), cu instituţiile şi ministerele de resort.

Alte Articole: Producătorii de carne de porc recunosc că sunt la limita supraviețuirii. Ioan Ladoși: „Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creșterea prețurilor la materiile prime”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult