În ciuda acestui pronostic, transformarea digitală ar putea duce la crearea unor noi zone de activitate, specializări și locuri de muncă. Estimările arată că în România ar putea fi create până la un milion de noi locuri de muncă.
La noi în țară, industria de sănătate trece printr-o criză gravă de resurse umane. Numai în 2020, șase medici părăseau țara zilnic. Marile spitale sunt din ce în ce mai presate de situație, iar cele din mediul rural duc lipsă de personal. În acest context, digitalizarea este singura șansă pentru ca România să aibă un sistem de sănătate performant, prin care cadrele medicale să scape de sarcinile repetitive care pot fi făcute cu ușurință de roboți.
Citește și: Criza forței de muncă, la cel mai ridicat nivel în Germania. Două milioane de locuri de muncă vacante
Câteva dintre soluțiile cu ajutorul cărora procesele repetitive vor fi rezolvate cu ajutorul tehnologiei sunt RPA (Robotic Process Automation), AI (Artificial Intelligence) și ML (Machine Learning). Astfel, specialiștii se vor putea concentra pe responsabilitățile cele mai importante, precum analiza și interpretarea datelor.
Machine learning poate scurta timpul de cercetare și documentare și va scădea procentul de erori umane cu ajutorul unor algoritmi ce standardizează procedurile și fluxurile din instituțiile medicale.
Machine Learning (ML) le oferă sistemelor posibilitatea de a învăța și de a se îmbunătăți din programările anterioare. Totodată, contribuie la diverse descoperiri științifice în diferite industrii. Acesta poate chiar să alerteze medicii în cazul unui posibil atac de cord.
Acesta poate îmbunătăți procesul de îngrijire, poate adăuga mai multă valoare în opțiunile de tratament și la personalizarea acestuia.
Citește și: Tendințele pieței muncii în 2023. Care au fost cele mai căutate locuri de muncă de la începutul acestui an
Organizațiile apelează la inteligența artificială pentru a prezice anumite situații. În domeniu sănătății, aceasta poate preconiza volumele din departamentele de urgență, dar și tratamentele cele mai eficiente în tratarea anumitor afecțiuni.
AI poate ajuta la sporirea activității medicilor și a personalului clinic. Acest lucru le va facilita profesioniștilor din domeniul Sănătății îndeplinirea eficientă a sarcinilor, potrivit infofinanciar.ro.