- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Direcţia Antifraudă a ANAF pune tunurile pe firmele care efectuează inspecţii ITP. La un singur service au fost descoperite 19.000 de servicii ITP nedeclarate

24 Jul, 21:54 • Stefan Simion
ANAF demarează controale riguroase la firmele care efectuează Inspecțiii Tehnice Periodice (ITP). Inspectorii de la Antifraudă au identificat discrepanțe majore între serviciile prestate de aceste firme și veniturile declarate.
Direcţia Antifraudă a ANAF pune tunurile pe firmele care efectuează inspecţii ITP. La un singur service au fost descoperite 19.000 de servicii ITP nedeclarate

Departamentul Antifraudă al ANAF a verificat, până în prezent, 600 de firme care efectuează ITP, multe dintre acestea nedeclarându-şi veniturile.

Directia Antifraudă a ANAF ia cu asalt firmele care fac inspecţii ITP

Cea mai surprinzătoare situaţie pentru inspectori a fost o firmă care prestase… 19.000 de servicii ITP nedeclarate.

Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) acționează sistematic prin analiză integrată a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF și a celor disponibile la nivelul unor autorități de reglementare, pentru identificarea unor riscuri fiscale ce afectează semnificativ colectarea creanțelor fiscale, în anumite domenii specifice.

Citeste si Cine poate merge direct la RAR cu buletinul? ITP-ul nu mai este obligatoriu

În cazul contribuabililor care efectuează ITP pentru autovehicule au fost identificate neconcordanțe semnificative între prestațiile efectuate și veniturile impozabile declarate. Astfel, la cei 600 de contribuabili selectați într-o prima faza la nivel național, inspectorii DGAF au identificat un număr foarte mare de prestații ITP nedeclarate din punct de vedere fiscal în anii anteriori, existând chiar și diferențe de peste 19.000 de prestații ITP nefiscalizate la un singur contribuabil„, a transmis Departamentul Antifraudă, potrivit manager.ro

Creanțe fiscale de peste 45 milioane lei descoperite în urma controalelor Antifraudă

Până în prezent, 383 de controale ale Directiei Antifrauda Fiscala au dus la identificarea unor creanțe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei.
În prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, au fost emise peste 100.000 de bonuri fiscale suplimentare, reprezentând o creștere de 18% în numărul acestora.
Valoarea totală a sumelor fiscalizate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale a crescut cu aproximativ nouă milioane lei.

Firmele care efectuează ITP, somate să respecte disciplina financiară

Totodată, în urma intensificării controalelor efectuate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), ecartul dintre numărul de prestații declarate la RAR și numărul de bonuri fiscale declarat la ANAF s-a redus cu 56%, ceea ce indică o reducere substanțială a serviciilor nedeclarate.
Citeste si  Maşinile second-hand cu numere roşii, un adevărat pericol pe şoselele României. Scăparea legislativă care le permite să circule fără ITP
Recomandăm tuturor contribuabililor care efectuează ITP să respecte legislația fiscală, să înregistreze sistematic toate veniturile realizate prin emiterea de bonuri fiscale ori de facturi, prin sistemul RO e-Factură, să respecte disciplina financiară și să angajeze legal forță de muncă„, mai transmit autoritățile.
Inspectorii antifraudă vor continua controalele până la o diminuare semnificativă a riscului fiscal din acest sector, vizând toți contribuabilii a căror conduită fiscală este evaluată ca fiind necorespunzătoare, în cadrul analizei de risc.
Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult