Directorul ANM, despre schimbările climatice din ultimii ani. „Nu mai sunt surprinsă de vreme, dar trebuie să facem față provocărilor. Lucrăm cu ceea ce avem la îndemână, observăm zi de zi, lună de lună, anotimp de anotimp și an de an că sunt mai multe fenomene meteorologie extreme mai intense, și atunci trebuie să fim pregătiți să facem față provocărilor.
Să venim în fața publicului și a autorităților, pentru că până la urmă rolul nostru este să informăm, astfel încât să putem minimaliza efectele schimbărilor climatice.
În contextul în care vorbim de la an la an, de la sezon la sezon, de la lună la lună de noi recorduri în ceea ce privește regimul de temperaturi, numărul de fenomene meteorologice extreme, observăm mai multe coduri roșii, acestea nu fac altceva decât să confirme că trebuie să facem față provocărilor.
Uneori lucrăm să înțelegem și noi modul de manifestare, deoarece fiecare eveniment ne duce în fața unei analize a meteorologului pentru că lucrurile nu mai sunt cum erau”, a spus Elena Mateescu, la emisiunea „În Oglindă”, difuzată pe Kanal D2.
Șefa ANM anticipează că în viitorul apropiat vom experimenta tot mai multe fenomene meteorologice extreme și intense. Ea menționează că anul agricol precedent a fost cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice, urmat de o toamnă extrem de secetoasă care a întârziat înființarea culturilor agricole.
„În orizontul viitor apropiat cu siguranță vom vorbi de mai multe fenomene extreme și mai intense. Am avut un an agricol anterior cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice. Am avut o toamnă foarte secetoasă care a întârziat înființarea culturilor din această toamnă”, a mai spus Elena Mateescu.
Verile din România sunt din ce în ce mai calde, în timp ce iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă și mai sărace în precipitații. „Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zilei.
Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni„, a explicat ea.
Directorul ANM este de părere că vom avea în continuare climă temperat continentală, însă vorbim deja mai mult de două sezoane și anume vara care începe mai devreme și se termină mai târziu față de zilele sale calendaristice.
„Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…) Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 de noiembrie„, a mai precizat Elena Mateescu.