Claudiu Creţu, directorul ELCEN a tras un semnal de alarmă într-o conferință recentă în care a vorbit despre posibilitatea ca fără investiții în infrastructură, mai exact în centrale noi, există posibilitatea că în următorii ani, Bucureștiul să rămână fără apă și căldură, transmite Economedia.
Directorul ELCEN a vorbit despre problema datoriilor firmei pe care o conduce și a lipsei de investiții în infrastructura de producție de energie termică. El menționează că fuziunea cu termoenergetica, dezbătută de zece ani, este considerată de factorii de decizie ca fiind soluția corectă.
Șeful ELCEN a explicat faptul că această companie are nevoie de o finanțare de aproximativ un miliard de lei, despre care se vorbește de mai mult timp. Claudiu Creţu subliniază că, fără investiții în noi, instalațiile actuale, din anii ’60, nu vor putea funcționa mult timp. Din această cauză, el avertizează că, în câțiva ani, Bucureștiul riscă să rămână fără căldură și apă caldă și sugerează că ELCEN ar trebui să atragă fonduri europene.
„Vorbim despre fuziune de zece ani. Cu toţii, inclusiv primarul general, susţin că fuziunea este soluţia corectă. Fuziunea presupune un început sănătos, de la zero. Tot aud prin presă că Primăria a fost scoasă din faliment. Ne bucurăm foarte mult dacă aşa este, dar e nevoie de acest miliard asumat şi înţeles de toată lumea, de care se discută de câţiva ani.
Acum trei luni eram convinşi cu toţii că nu vor mai fi datorii cu privire la subvenţie. Vorbeam cu toţii de încredere, de investiţii şi vorbim de proiecte noi. Fără CET-uri noi, instalaţiile acestea din anii 60 nu mai pot să ţină mult. În câţiva ani de zile, Bucureştiul rămâne fără căldură şi apă caldă. Este nevoie de investiţii noi şi există posibilitatea de fonduri europene, iar ca să le atragem trebuie doar să fim credibili. De 10-15 ani suntem în aceeaşi situaţie în care Primăria nu plăteşte”, explică directorul ELCEN.
Te-ar putea interesa și: ELCEN începe procedurile pentru construirea a două centrale noi, de 550 MW în total. Acestea vor fi amplasate la CET Grozăvești și CET Sud
Claudiu Creţu a subliniat că există riscul ca ELCEN să intre în faliment dacă Termoenergetica nu-și achită datoria în valoare de un miliard de lei. Acesta a explicat că datoria Termoenergetica către ELCEN a crescut la un miliard de lei, față de suma de 250 de milioane de lei la sfârșitul anului 2020.
„Ştim cu toţii că Radet a intrat în faliment în 2019, apoi s-a înfiinţat Termoenergetica şi am crezut că se va intra pe un trend bun. Să vorbim de cifre, pentru că nu vreau ca această conferinţă de presă să fie interpretată în alt fel decât pe baza unor cifre clare. Datoria Termoenergetica către ELCEN, la momentul 31 decembrie 2020, era de aproximativ 300 de milioane de lei, mai exact 250 de milioane de lei.
Au trecut patru ani şi, astăzi, datoria Termoenergetica către ELCEN este de un miliard de lei. Nu poate fi contestată. Sunt cifre şi nu vorbim despre datoria istorică a Radet, de pe vremea foştilor primari, ci despre datoria curentă, din ultimele trei luni care este de un miliard de lei”, a adăugat acesta.
Citește și: Este oficial. A fost aprobat acordul pentru fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica