- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Discursul lui Nicolae Ceaușescu după cutremurul devastator din 1977. Dictatorul a atacat subtil SUA

07 Feb, 14:23 • Stefan Simion
Tragedia din Turcia, produsă de cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter, a creat noi dezbateri în societatea românească. Cetățenii se tem că un eveniment similar produs în România ar putea produce pagube majore, mai ales în București. De asemenea, seismul din sud a amintit românilor de momentele de coșmar petrecute în anul 1977. 
Discursul lui Nicolae Ceaușescu după cutremurul devastator din 1977. Dictatorul a atacat subtil SUA

Un cutremur similar cu cel produs în Turcia, pe 6 februarie 2023, a avut loc în România, pe 4 martie 1977, un seism de 7,4 grade pe scara Richter. A durat 56 de secunde. Astfel, au murit aproape 1.600 de oameni, iar peste 11.000 de persoane au fost rănite. Majoritatea pagubelor materiale au fost în București, unde s-au prăbușit 33 de clădiri.

În 4 martie 1977, Nicolae și Elena Ceaușescu erau într-o vizită oficială pe continentul african, în Nigeria. Informat despre tragedie, de secretarul PCR, liderul statului socialist a plecat de urgență acasă, cu aeronava prezidențială.

Dictatorul a luat toate măsurile care se impuneau la acea vreme. Astfel, a instituit starea de necesitate pe întreg teritoriul României și a transmis mesaje prin care a încercat să liniștească populația. Pe 10 martie, Nicolae Ceaușescu a susținut o conferință de presă memorabiă, în care a mulțumit pentru sprijinul oferit de statele partenere, precum RDG, Cehoslovacia, Austria, China și Franța. URSS a trimis doar medicamente Republicii Socialiste România.

 

Nicolae Ceaușescu, după cutremurul din 1977: „Am citit o serie de comentarii…”

 

Ironic, Nicolae Ceaușescu a mulțumit americanilor pentru „ajutorul promis” și pentru telegrama prin care oficialii de la Washington au transmis autorităților de la București condoleanțe. În plus, șeful statului a ținut să critice o publicație din Austria:

„Chiar și în noaptea aceasta s-au mai scos încă oameni vii de sub dărâmături. Din păcate, însă, cu toate eforturile depuse, pierderile sunt mari. Până în prezent avem 1387 de decedați, dar probabil că numărul lor va mai rește în București cu câteva zeci de decedați.

De altfel, din acești 1367, 1240 sunt în Capitală. În total, au fost accidentați 10.500 de oameni, din care 2.280 au fost internați și se găsesc încă internați în spitale. Restul, după tratamentele acordate au putut să iasă afară.

Comitetul nostru politic, guvernul sunt convinse că vom reuși toți, în ciuda acestor greutăți, să ne îndeplinim în bune condițiuni planul de dezvoltare economică socială a țării. Menționez aceasta, pentru că am citit o serie de comentarii – nu știu dacă scrise dintre cei prezenți aici, în care presupun că în fața acestei situații planul cincinal de dezvoltare a României a rămas numai câteva petice de hârtie, cum scria un ziar austriac (…)”, a declarat Nicolae Ceaușescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult