Depopularea este o problemă cu care se confrunt multe localități din România, asta atât din cauza numărului tot mai mic de nașteri, dar și al celor care aleg alte orașe din țară sau din afara ei în căutarea unor perspective economice mai bune. Un oraș din România se confruntă însă cu o dublă problemă, în ultimele două decenii a pierdut atât din teritoriu, cât și din populație, transmite Bugetul.ro.
După cum arată statisticile, o localitate aflată la un drum de o oră cu mașina de Capitală se confruntă cu o problemă dublă. Mai exact, Mizil din Prahova, a pierdut 1.400 de hectare din suprafața sa, asta în timp ce, de la recensământul din 2011 a pierdut peste 1.000 de locuitori.
Dată fiind scăderea de populație și, în mod surprinzător, și de teritoriu, acest oraș cred unii dintre locuitori și chiar dintre experți, ar putea să ajungă în situația în care ar putea să dispară.
Autoritățile locale din acest oraș sunt îngrijorate de acest fenomen, început acum aproape 20 de ani și care dă semne că va continu. Astfel, Mizilul pare a fi pe cale să devină un oraș pe cale de dispariție.
Citește și: Topul celor mai bune oraşe de locuit din Europa! Un oraș din România se află pe listă!
Cei care sunt familiari cu situația faptul că unul dintre motivele pentru care situația economică și socială este de departe de a fi bună este infrastructura precară. Astfel, o mare parte suprafața localității este format din mahalale cu locuințe sociale și clădiri ocupate abuziv.
În plus, situația pare a se încadra în fenomenul care afectează zonele urbane mici, mijlocii și medii: îmbătrânirea populației. Aceasta este una din cauzele falimentării orașelor, iar fenomenul este deja în plină desfășurare și în alte părți ale lumii. Bineînțeles că o scădere a populației, dar și o îmbătrânire accentuată a acesteia, scade productivitatea. Iar acest lucru este tot mai evident în Mizil.
Din fericire, nu avem doar vești proaste despre această localitate. Astfel, în ciuda scăderii populației, în Mizil se desfășoară diverse activități industriale, incluzând producția de poliuretan, mobilă, saltele, armament și produse alimentare. Cu doar câteva luni în urmă, Mone Plint a anunțat planurile de construire a unei fabrici extinse pe o suprafață de un hectar, echipată cu 10 linii de producție pentru mase plastice. Reprezentanții companiei anticipează că până în 2024, numărul acestor linii ar putea ajunge chiar la 18. Această extindere a capacității de producție va conduce la crearea de noi locuri de muncă în zonă.
Te-ar putea interesa și: Singurul oraș din România care a intrat în topul TripAdviser pentru 2024. A fost nominalizat alături de Tokyo