Disponibilitatea spațiilor de birouri oferite la subînchiriere a atins în ultimii 3 ani cel mai înalt nivel din istoria pieței imobiliare din București, după cum arată un raport al companiei de servicii imobiliare iO Partners. Principalul motiv constă în adoptarea într-o măsură tot mai mare a muncii în regim hibrid și a utilizării flexibile a birourilor în perioada post-pandemie, relatează Economedia.
Înainte de pandemie, găsirea unui birou de subînchiriat era percepută ca o oportunitate, în cele mai multe cazuri spațiul fiind deja amenajat sau necesitând investiții mai mici din partea viitorilor subchiriași. Totuși, începând cu 2021, disponibilitatea acestor spatii pe piața imobiliară de birouri a crescut până la nivelul de 65.000 mp. Prin comparație, acest volum a fost mai mare decât stocul total al sub-pietelor de birouri din zona de Sud sau Est a Bucurestiului, și a reprezentat aproximativ 2% din stocul total de birouri din București.
Cele mai multe din spatiile de birouri din piață ce urmau să devină disponibile pentru subînchiriere, au fost amenajate înainte de debutul pandemiei, în 2020, când Bucureștiul înregistra cel mai ridicat nivel al cererii de spații de birouri. Asta s-a datorat unui număr mare de companii care și-au extins suprafata, ca urmare a cresterii activitatii, dar și a companiilor noi intrate pe piata.
În perioada pandemiei Covid, o bună parte dintre aceste spații nici nu au fost folosite de angajați, iar cele care au ajuns să fie disponibile pe piața de subînchirieri au fost în mare parte birouri nou amenajate. În ciuda acestei oferte consistente, doar până la 12% din spațiile ofertate la subînchiriere au fost tranzacționate în 2021, acest nivel scăzând și mai mult în 2022 și 2023.
Companiile au fost condiționate de contractele de închiriere semnate în 2019, majoritatea având data de expirare în 2024, moment în care suprafața spațiilor de birouri a putut fi ajustata fără penalități, în funcție de nevoile actuale. Astfel, subînchirierea a devenit o opțiune viabilă înainte de data expirării contractului, pentru a evita penalitățile pentru returnarea spațiului către proprietar în perioada contractuală.
Pentru că majoritatea contractelor de închiriere au fost deja renegociate si produc efecte din 2024, cu redimensionarea corespunzătoare, disponibilitatea subînchirierii va scădea semnificativ în perioada următoare, deoarece spațiile excedentare vor fi predate înapoi proprietarilor și vor deveni parte a disponibilității generale de birouri în piață, preconizează analiza.
Volumul de spații oferite spre subînchiriere a variat în funcție de sectorul de activitate al companiilor care le ofereau și în funcție de scenariul hibrid ales. Însă, BPO-urile au reprezentat cea mai mare pondere pe această nișă de piață, cu până la 30%, fiind urmate de sectorul computers & hi-tech, cu 25%, și servicii profesionale, cu 21%.
Acest lucru a declanșat în 2023 o disponibilitate ridicată de spații la subînchiriere în sub-piețele de birouri Centru-Vest și Floreasca-Barbu Văcărescu, urmată de sub-piața de birouri Vest, unde sunt concentrate majoritatea sectoarelor menționate anterior. A fost o provocare pentru dinamica pieței și pentru proprietari, dar în același timp a oferit mai multe oportunități pentru chiriașii în căutare de spațiu.