- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Doar 2 din 10 locuințe din România au asigurare obligatorie. Ce dezastre riscă populația și cum pot fi evitate

08 Oct, 16:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
La Conferința Națională România Inteligentă, s-au discutat soluții pentru creșterea conștientizării privind asigurările obligatorii de locuință. În prezent, doar 20% dintre locuințe sunt asigurate, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate semnificativă pentru țară.
Doar 2 din 10 locuințe din România au asigurare obligatorie. Ce dezastre riscă populația și cum pot fi evitate

În cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă, intitulată „Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor,” s-au discutat soluții menite să crească gradul de conștientizare cu privire la asigurarea obligatorie a locuințelor. În prezent, statisticile arată o situație alarmantă, cu doar 20% dintre locuințe asigurate împotriva dezastrelor naturale, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate semnificativă pentru România, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Sobele şi aragazele provoacă la fel de multe decese ca şi accidentele rutiere. 83% dintre locuinţele europene se încălzesc cu combustibili fosili

foto: locuințe

Doar 2 din 10 locuințe din România au asigurare obligatorie. Ce dezastre riscă populația și cum pot fi evitate

Nicoleta Radu, directorul general al PAID România, a spus că măsurile coercitive, amenzile impuse de autoritățile locale, nu au avut efectul scontat. Acest fapt a condus la concluzia că o informare mai eficientă a cetățenilor este esențială pentru creșterea gradului de acoperire în asigurări. Nicoleta Radu a afirmat că, din cauza procentului scăzut de asigurare, este urgent să se ia măsuri pentru a proteja cetățenii.

„Gradul acesta mic de cuprindere în asigurare este o vulnerabilitate pentru România și de aceea trebuie să luăm măsuri cât mai rapid.

Primele măsuri au fost luate, în sensul modificării legislației care guvernează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe. Acolo a fost introdus un punct de verificare a poliței la cartea funciară și acest lucru a condus la o creștere a gradului de cuprindere.

De asemenea, s-a introdus accesibilizarea mai largă a poliței. Ea poate fi distribuită pe mai multe canale, inclusiv brokeri de asigurare dar și autoritățile publice locale. Au fost introduse polițele multianuale aferente creditelor ipotecare, care asigură gradul de reînnoire al băncilor și așa mai departe.

Sunt câteva măsuri pe care le-am considerat utile și care aduc în continuare beneficii în sensul măririi gradului de cuprindere. Una dintre modificări se referă și la obligația primarilor de informa de două ori pe an cetățenii cu privire la acest tip de asigurare”, a explicat Nicoleta Radu, președintele PAID.

Un alt aspect important discutat la conferință este obligația primarilor de a informa cetățenii de două ori pe an despre asigurările obligatorii. Nicoleta Radu a explicat că aceste modificări sunt necesare, deoarece mulți cetățeni nu sunt conștienți de existența unei forme de protecție care le-ar putea oferi sprijin financiar în cazul unui eveniment neprevăzut.

„De ce a fost necesară această modificare? Am considerat că informarea este foarte importantă pentru cetățeni, mulți dintre ei neștiind că există o formă de protecție pe care ar putea să o acceseze atât de rapid, în sensul în care ar putea avea acces la o protecție financiară dacă locuința ar fi afectată de un eveniment nedorit”, a mai explicat ea în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă “Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor”.

Te-ar mai putea interesa și: Un nou ajutor financiar pentru români. Se dau bani pentru încălzirea locuinței în sezonul rece