Instituțiile europene de statistică prezintă date alarmante pentru România. Informațiile transmise arată că statul român ocupă primul loc în ceea ce privește șpaga acordată cadrelor medicale, anunță realitatea.net.
Barometrul european arată că peste 18% dintre pacienții din România confirmă că au acordat în de-a lungul timpului atenții financiare doctorilor din diferite instituții, atunci când au avut nevoie de îngrijire. Acest lucru înseamnă că 1 din 5 persoane au dat șpagă în cadrul unei instituții medicale sau a unui spital.
Românii declară că preferă să ofere atenții financiare pentru a primi un tratament mai bun sau din teamă că nu vor fi îngrijiți dacă nu fac acest lucru. La fel de bine, pacienții statului român afirmă că șpaga pe care o oferă este menită să le aducă servicii suplimentare, dar mai ales, este o metodă prin care se asigură că starea lor de sănătate primește o atenție sporită. Situația este agravată de faptul că medicii din țară taxează îngrijirile medicale necesare.
Datele prezentate de barometrul european ne pot aminti de multe cazuri recente din spațiul public, precum cel al doctorului Dan Tesloianu, care a cerut bani pentru implementarea dispozitivelor medicale. Scenariile de acest fel sunt regăsite la nivelul mai multor orașe, iar răspunsurile românilor arată că nu au încredere în sistemul medical.
Doctorii susțin că atențiile financiare ar trebui să se oprească. Președintele Colegiului Medicilor din România transmite public pacienților că nu este nevoie să ofere șpagă pentru a primi îngrijirea de care au nevoie și pentru a beneficia de serviciile medicale, mai ales că salariul doctorilor s-a dublat în ultimii ani.
Situația este una alarmantă, având în vedere că instituțiile europene de statistică arată că România ocupă prima poziție în ceea ce privește atenția financiară acordată cadrelor medicale, din diferite motive. Pentru ca românii să recapete încredere în sistem și în competențele doctorilor din țară, mai mulți reprezentanți ai domeniului au susținut că astfel de acțiuni ar trebui să fie oprite.