Vești bune pentru elevi. În ședința de Guvern de miercuri a fost aprobată lista celor peste 1.200 de unități școlare din toată țara incluse în programului „Masă sănătoasă”.
Urmează că peste 450.000 de copii să primească o masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs.
Suma totală alocată în 2024 este de peste 1 miliard de lei.
„Această măsură nu doar că ajută copii din sute de mii de familii, dar are ca efect și reducerea abandonului școlar”, a afirmat premierul.
Lista școlilor din programul Masă sănătoasă poate fi consultată în documentul de mai jos.
1450-lista-scoli-masa-sanatoasa_2024Marcel Ciolacu, premierul României a anunţat, miercuri, 28 februarie, că Guvernul aprobă în şedinţă lista celor peste 1.200 de unităţi şcolare din toată ţara unde asigură Programul Naţional „Masă sănătoasă”.
Astfel că peste 450.000 de copii vor primi masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs.”Avem o decizie importantă şi în Educaţie. Aprobăm lista celor peste 1.200 de unităţi şcolare din toată ţara unde asigurăm Programul Naţional „Masă sănătoasă”, a spus premierul în şedinţă.El a arătat că peste 450.000 de copii vor primi masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs.
„Suma totală alocată în 2024 este de peste 1 miliard de lei. Această măsură nu doar că ajută copii din sute de mii de familii, dar are ca efect şi reducerea abandonului şcolar”, a ţinut să precizeze Ciolacu.
Programul ”Masa sănătoasă” presupune acordarea unei mase calde sau după caz, a unui pachet alimentar, în limita a 15 lei/beneficiar. În preț este calculată materia primă și serviciile de preparare a produselor precum și cheltuielile de transport.
Vor beneficia de o masă caldă sau de un pachet cu produse preșcolarii și elevii prezenți la ore, conform structurii anului școlar. Programul Masa sănătoasă nu se acordă pe durata vacanțelor sau a altor sărbători declarate prin lege ca zile nelucrătoare.
Meniul inclus în programul Masa sănătoasă
În cazul pachetelor alimentare, acestea se acordă în situația în care școala nu are logistica neesară pentru asigurarea mesei calde în regim propriu sau catering. Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
1. ciorbă de legume; 2. supă de pui cu legume; 3. ciorbă de văcuţă cu legume; 4. legume cu piept de pui la grătar; 5. mâncare de mazăre cu piept de pui; 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui; 7. piure de morcov cu grătar de pui; 8. piure de cartofi cu piept de curcan; 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor; 10. ghiveci de legume cu pui; 11. orez cu legume şi pui la tavă; 12. sufleu de broccoli cu brânză; 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar; 14. tocană de legume cu orez brun; 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume; 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor; 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor; 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani; 20. macaroane cu brânză; 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou; 22. quinoa cu legume; 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată; 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov; 25. un fruct întreg.
Ai putea citi azi și: Descoperă oportunități de carieră cu salariu de 30.000 de euro – Experiența nu este necesară!