Pe lângă temele pe care le-a propus Spania la preluarea președinției UE se află pe poziția prioritară și intrarea în Schengen a României și Bulgariei, a informat economedia.ro.
Guvernul spaniol a inclus în programul oficial de priorități și direcții de acțiune, sâmbătă, care prevede finalizarea negocierilor pentru ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen.
„Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în programul președinției spaniole a UE, postat pe site-ul oficial dedicat evenimentului.
Documentul care include această prioritate este intitulat „Președinția spaniolă a Consiliului UE-2023 – Europa, mai aproape”. De asemenea, Spania a susținut în mod permanent țara noastră, în ultimul an și jumătate pentru a intra în spațiul mult dorit, deoarece relațiile politice și sociale dintre Madrid și București sunt la un nivel fără precedent.
Premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au declarat constant că au ca prioritate a președinției rotative UE intrarea României în Schengen.
România și Bulgaria au rămas în afara Schengen după ce Austria a blocat prin veto aderarea la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2022. În ciuda lobbyului făcut de România și alte state europene, cancelarul austriac Karl Nehammer nu a anunțat până acum nici o schimbare de atitudine.
Spania preia președinția Consiliului UE, de sâmbătă, și a propus o serie de teme urgente pe care să le rezolve în perioada în care va conduce, a informat Mediafax. De asemenea, prima decizie pe care o zi premierul Pedro Sanchez este că va susține în continuare Ucraina, fără dar și poate.
Următoarele teme pe care le propune Spania pentru îndeplinirea acestora până la final de mandat sunt: pactul european privind migrația, regulile privind datoria şi reducerea dependenței blocului comunitar de țările terțe.
Alte articole: Spania, cheia României către intrarea în Schengen. Ce rol va juca țara începând cu luna iulie 2023