Guvernul României se gândește la o nouă decizie prin care să impună țăranilor să nu dețină mai mult de 15 porci în propria gospodărie. Mai mult, crescătorii de porci nu vor mai avea dreptul să dețină în exploatație masculi necastrați care să aibă o vârstă de peste patru luni.
Mai exact, înmulțirea animalelor în gospodăriile țărănești va fi una complet controlată. Țăranii se vor vedea obligați să notifice medicul veterinar cu privire la deținerea de scroafe pentru însămânțarea artificială, astfel încât să fie luate în evidență.
Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de Hotărâre de Guvern, pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România, făcut public la 12 ianuarie 2023, de către ANSVSA.
La Articolul 6 al proiectului de HG, ce vizează „Obligațiile operatorilor care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale și comerciale”, se anunță, printre altele, că operatorii au obligația:
„– să dețină maxim 15 porcine;
– să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;
– să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta”.
„(1) Operatorul are obligația de a solicita înregistrarea exploataţiei în SNIIA.(2) Operatorul are obligația de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a SNIIA, precum și a tuturor mișcărilor și evenimentelor care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.(3) Operatorul are obligația respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare.(4) Operatorul are obligația să solicite înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislația în vigoare.
(5) Operatorii au obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesionale:a) să deţină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;b) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor și spălarea mâinilor;c) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;d) să nu intre în adăpostul de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;e) să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit /medicul veterinar oficial cu privire la:
1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;2. orice sacrificare de urgență efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor;3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie în termen de maximum 24 de ore;f) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv acestei activități;g) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;i) să dețină maxim 15 porcine;j) să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;k) să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta.(6) Procedura de notificare și înregistrare a scroafelor pentru reproducție din exploatațiile nonprofesionale se stabilește prin ordin comun al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.”