- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Documentul fără care unii pensionari nu își vor primi pensia. Casa de Pensii, avertisment pentru acești români în 2024

10 Jul, 16:36 • Adrian Popovici
Pensionarii români din diaspora trebuie să depună un certificat de viață pentru a-și primi indemnizațiile. Acest document trebuie trimis la casele de pensii de 2 ori pe an.
Documentul fără care unii pensionari nu își vor primi pensia. Casa de Pensii, avertisment pentru acești români în 2024

Anunțul momentului pentru românii din diaspora care primesc pensii. Aceștia, după cum stabilește noua lege a pensiilor, trebuie să depună un document de două ori pe an pentru a putea primi în continuare indemnizațiile la care au dreptul Este vorba de un certificat de viață care până de curând trebuia depus o singură dată pe an, notează Newsweek.

Conform noilor reglementări, Casa de Pensii nu va mai trimite sumele de bani cuvenite pensionarilor care nu depun documentul la timp. Această măsură a fost stabilită printr-un ordin recent emis de Casa de Pensii. Datele limită pentru trimiterea certificatelor sunt 31 martie și 30 septembrie.

Pentru a beneficia în continuare de pensie, românii din afara țării trebuie să trimită un document care să ateste că sunt în viață. În cazul noilor beneficiari, dacă trec mai mult de șase luni între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare, casa teritorială de pensii va trimite, împreună cu decizia de acordare și o scrisoare de informare, un exemplar al certificatului de viață. Asta înseamnă că plată a drepturilor de pensie se va efectua doar după primirea acestui certificat completat, semnat și ștampilat.

Pensionarii din diaspora trebuie să depună acest document pentru a-și primi indemnizațiile
Pensionarii din diaspora trebuie să depună acest document pentru a-și primi indemnizațiile

Te-ar putea interesa și: Când vor afla românii valoarea pensiilor recalculate. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul

Ce trebuie să știe românii care trebuie să depună acest document?

În cazul românilor din diaspora care au transmis detaliile bancare actuale în termenul de șase luni, obligația de a trimite documentul care stabilește că sunt în viață nu se aplică. În caz contrar, dacă certificatul nu este trimis până la cele 2 date stabilite prin lege, pensia nu va mai fi acordată începând cu luna următoare.

Documentul pe care îl cer casele de pensii pot fi emise de oficiile consulare ale României, folosind un certificat de viață aprobat la nivelul sistemului public de pensii din România sau o încheiere de certificare de fapte emisă conform Legii notarilor publici și activității notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Românii care locuiesc în afara țării și care au dreptul la pensie trebuie să trimită de două ori pe an, până la 31 martie și 30 septembrie, un document care să certifice că sunt în viață. Acest document este esențial pentru continuarea plății pensiilor și trebuie să trimis la timp pentru a nu întrerupe plata indemnizațiilor.

Citește și: Pensiile care vor fi calculate din nou în 2024. Simona Bucura Oprescu: „Nu trebuie să ne mai aducă documente”