Schimbări mjajore vor apărea în recalcularea pensiilor. Care sunt persoanele vizate și ce trebuie să facă pentru primi banii lunari, anunță Casa Națională de Pensii Publice.
Mai mulți beneficiari de pensii vor fi chemați să se prezinte cu un anumit document la sediile Caselor de Pensii, după recalcularea din luna septembrie. Noi directive se vor impune după această reconfigurare, conform informațiilor anunțate de Marius Budăi, fostul ministru al muncii.
Persoanele vizate sunt cele cărora li se cer documente suplimentare referitoare la sporuri și acord global. Importanța acestor documente este esențială pentru un calcul precis al pensiilor, iar cei implicați sunt îndemnați să acționeze prompt și să le depună la Casa de Pensii.
Marius Budăi a spus pentru Antena 3 CNN că recalculările vor fi efectuate pentru toți pensionarii, fără necesitatea prezenței lor la Casa de Pensii, cu excepția cazurilor menționate anterior.
„Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate în calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.
Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Ce spune actualul ministru al muncii, Simona Bucura Oprescu
Simona Bucura Oprescu a declarat la România TV că peste 95% dintre dosarele de pensie au fost deja supuse reevaluării, iar eforturile sunt concentrate acum asupra analizei situațiilor mai complexe.
„Avem peste 95% dintre dosare reevaluate, iar acum ne concentrăm pe dosarele mai complexe. Obiectivul nostru este să finalizăm cât mai rapid posibil, pentru a putea trece la recalcularea pensiilor într-un mod eficient” a declarat ministrul muncii.
Conform explicațiilor făcute de Simona Bucura Oprescu, până în prezent, peste 95% dintre dosarele de pensie au fost digitalizate, iar cetățenii români vor primi deciziile de recalculare în intervalul mai-august. Noile pensii vor intra în vigoare din luna septembrie.
Estimările arată că aproximativ 3 milioane de români se încadrează în categoria celor care ar primi o a doua majorare, în timp ce aproximativ 1,6 milioane de români vor fi supuși unei indexări de 13,8%.
Poți citi și: Ajutor financiar sub forma unor fonduri nerambursabile de la Guvern. Ce români pot primi banii în 2024