Doi români din comuna Matca, județul Galați, au dat lovitura cu o afacere neobișnuită pentru perioada în care ne aflăm. Eforturile lor sunt foarte mari, atât din punct de vedere financiar, cât și fizic, dar acum încep să culeagă roadele muncii lor.
În ciuda temperaturilor extreme din ultima perioadă, în unele solarii din țară au fost dezvoltate deja primele culturi de legume. În toiul iernii, fermierii muncesc din greu, pentru a pune pe mesele românilor legume proaspete.
Mulți au onvestit efort și resurse financiare încă de la finele toamnei, astfel că, acum, agricultorii au început să culeagă salată verde, ceapă și spanac, precum și multe alte roade.
Este și cazul celor doi agricultori din Galați. Ion și Felicia Pricopi au decis să investească într-o astfel de afacere și continuă să cultive și în timpul iernii, dar costurile nu sunt deloc mici.
Pe tot parcursul sezonului rece, solarul trebuie să fie încălzit, lucru care nu este deloc ieftin. Un singur sac de rumeguș costă 30 de lei și pentru încălzirea pe timp de noapte și zi este nevoie de patru astfel de saci.
„O sobă consumă numai pe zi doi saci. Zi și noapte, patru saci, la temperaturile care sunt acum”, a explicat Ionel Pricopi, fermierul care a pornit afacerea împreună cu soția lui.
Ionel a adăugat că pregătirea pentru recoltă a început încă din luna octombrie și continuă până la primăvară. Astfel, legumele sunt disponibile toată iarna, iar oamenii pot comanda prin telefon sau mesaj.
Citește și: Bani pentru fermierii români. Se dau până la 280.000 de euro
Felicia este cea care se ocupă de comenzi, în timp ce soțul ei este cel care se ocupă de munca în solar. Femeia este cea care coordonează toate detaliile și le oferă clienților informații despre disponibilitatea și cantitatea legumelor.
Legumele sunt pregătite în 10 – 15 minute și pot fi ridicate de la poartă. Prețurile sunt și ele destul de accesibile. O salată se vinde cu 2 lei, o legătură de ceapă costă 1,50 leo, în timp ce o caserolă de spanac costă 10 lei.
„Noi luăm legătura cu dânșii prin telefon, prin messenger. Și ne spun cât vor, câtă ceapă, câtă salată, câte bucăți şi noi le facem. Şi, în 10-15 minute, sunt gata. Și vin dânşii şi le ia de la poartă”, a explicat Felicia Pricopi pentru observatornews.ro.