Doi frați din Bârlad dețin primul business de printare 3D. Vlad are 28 de ani, iar Răzvan, fratele lui mai mic, are 24 de ani. Ce dintâi a urmat Universitatea pentru Stiintele Vietii din Iasi (USV), Facultatea de Agronomie, iar fratele lui, Facultatea de Finante Bãnci, din cadrul Universitãtii „A.I.Cuza” din Iași, acum el fiind masterand la Finanțe în Rotterdam, Olanda.
Cu ajutorul unei imprimante 3D achizitionată cu ajutorul fondurilor europene, tinerii antreprenori creează acum obiecte personalizate si unice, folosind materiale care altfel ar fi aruncate la gunoi.
„Am început sã explorez această nouă tehnologie pe care o consideram foarte interesantă de mult timp: imprimarea 3D, care din păcate în tară la noi este adoptată mai încet. După ce am studiat mai mult si am văzut tot ceea ce se poate realiza, am simtit că inițierea unei afaceri de imprimare 3D din materiale eco-friendly mă reprezintă.
Cursul acesta mi s-a pãrut a fi o oportunitate bunã pentru a încerca să fac un plan de afaceri. Adevărata provocare a fost să gãsim nișa care să prindă la noi în județ, ba chiar la nivel național. M-am sfătuit cu fratele meu, care a terminat Finanțe-Bănci. Fiind în domeniu, știa cum e treaba asta cu planul de afaceri, cu înființarea unei firme”, a declarat Vlad-Andrei Ene.
Citește și: Businessul care vinde relaxarea prin artă – picturi pe numere disponibile la Pictorul Fericit
Ca orice afacere de succes, Vlad si Rãzvan Ene și-au creat propriul site, www.3dify.ro, unde pot fi descoperite toate produsele inovative si unice din materiale eco-friendly fabricate în România „Aceastã tehnologie are un impact sustenabil asupra planetei si oferã oportunitãti nelimitate de creativitate. Am crezut cã aceastã afacere ar putea face o diferentã realã în lume, contribuind la protejarea mediului înconjurãtor si la reducerea deseurilor.
Am început sã creãm tot felul de obiecte, de la jucãrii si decoratiuni, pânã la piese de schimb pentru masini. Asta demonstreazã cã prin pasiune si perseverentã, putem gãsi modalitãti noi si creative de a face o diferentã în lumea noastrã si de a proteja mediul înconjurãtor, astfel încât sã putem lãsa o lume mai bunã pentru generatiile viitoare”, a mai spus Vlad Ene, potrivit Vremeanoua.ro.
„Este o tehnologie destul de nouã, mai ales cã la noi este adoptatã destul de recent si greu, dar este de mare viitor! Putem sã proiectãm orice vrem în calculator si apoi punem imprimanta sã o proiecteze. Este greu de explicat, trebuie sã stii multã tehnologie. Acum fac si un master în Olanda, la Rotterdam.
Aici am si învãtat cum sã fac un plan de afaceri pentru a lua fonduri europene. La Rotterdam este educatia mai de calitate, dar si la Bucuresti am învãtat destule. Acum avem afacerea noastrã, este deschisã de câteva zile. Noi avem toatã activitatea în online! Suntem abia la început”, a spus și Răzvan Ene.