Iată cum sună meseriile viitorului, ale căror salarii sunt de nerefuzat: arhitect de maşini zburătoare, ofiţer de risc pentru maşini inteligente sau inginer pentru maşinile autonome.
Componenta IT s-a dezvoltat extrem de mult în domeniul auto, susțin specialiştii, iar cererea de pe piaţa muncii e de două ori mai mare decât numărul absolvenţilor în domeniu, scrie Observator News.
„Avem ecrane ultrasofisticate, sistem de sunet puternic. Componenta de IT în industria auto se dezvoltă enorm, poate că era de neconceput acum 10 ani să existe expert care să se ocupe de software de jocuri pentru mașini.”, spune Alex Şeremet, reprezentantul unei companii auto.
Mai mult de atât, sistemele maşinilor de ultima generaţie funcţionează pe baza realităţii augmentate.
„Cu un simplu gest putem observa ce se întamplă în jurul mașinii. Pentru a înțelege intențiile mașinii, imediat displayul central pe ce filmează camera din spate, îmi afișează și îmi suprapune informația cu traiectoria mașinii, asta e realitatea augmentată.”, mai spune Alex Şeremet.
„Ofiţeri pentru etica pilotului automat sau arhitectul pentru vehiculele hibride, ambfibii sau zburatoare sau inginerul pentru vehiculele autonome. În viitor va fi o maşina autonomă care va putea și zbura sau merge pe apa și dacă va merge singură, va trebui cineva să vadă dacă ia cele mai bune decizii.”, a declarat Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica.
Citește și: Tinerii din generația Z schimbă regulile de pe piața muncii. Peste 50% nu-și doresc un program obișnuit 9-17
Salariile oferite pentru aceste joburi ale viitorului sună și mai bine. Totuși, conform sursei citate, cererea de pe piața muncii este de doua ori mai mare în domeniul transporturilor față de numarul absolventilor din Politehnica, de exemplu.
Din totalul de 4500 de ingineri absolvenți, vor finaliza cursurile facultății de transporturi doar 450 de tineri la finalul acestui an. În schimb, numărul joburilor disponibile a depășit deja o mie.
„Au apărut joburi noi în zona de service, cu competențe în zona de electrică, în zona de electromecanică.”, spune Ionuţ Anghel, reprezentant companie auto.
„Salariile din domeniul auto sunt foarte mari, unele dintre ele chiar depăşind domeniul IT. La cei cu ceva experiență la peste 5.000 de euro.”, spune și Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica.
În afară de salariile în sine, tinerii cer obligatoriu un program flexibil, dar şi abonamente la spa şi asigurări medicale private.
Vezi și: Românii care primesc 900 de lei în plus la salariu. Sunt vizați milioane de angajați!