Este cunoscut faptul că salariul mediu net în România a crescut 15%, aproximativ, din septembrie anul trecut până în în aceeași luna a anului curent. La momentul actual, există domenii în care salariul mediu net este de peste 11.000 de lei, mai mare decât cel aferent domeniului IT.
La nivel național, salariul mediu net a ajuns, în una septembrie a anului 2023, la 4.593 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 14,7% față de anul trecut, potrivit celor comunicate de Institutul Național de Statistică, conform Antena 3.
Ai putea fi interesat și de: Ce credite pot lua românii care au salariul minim pe economie. Băncile care oferă astfel de credite au condiţii diferite
Dacă dorești un salariu de 10.000 de lei, domeniul tehnologiei ar putea fi alegerea perfectă, întrucât acesta este domeniul care pare să aibă unul dintre cele mai mari venituri. Cei care lucrează în extracția de cărbune sau în prelucrarea țițeiului primesc în mână, în medie, peste 11.000 de lei, ceea ce înseamnă că este un salariu mai mare decât cel al IT-iștilor. După aceste două actegorii, urmează domeniul IT, care câștigă peste 10.000 de lei. Mai mult de 8.000 de lei net iau angajații din domeniul transportului aerian.
Cel mai mici venituri se regăsesc la personalul din hoteluri și restaurante, cu puțin pste 2.000 de lei.
În cazul sistemului bugetar, iar aici vorbim de creșterile existente în sistemul de învățământ, sănătate și asitență socială, ori administrația publică, salariile au crescit. Economiștii prevăd o creștere a salariilor și în perioada ce urmează.
„Salariile au avut o creștere bună până acum. Dacă comparăm cu inflația, vedem că sunt aproape 7 puncte de creștere reală a salariilor, această creștere reală a salariilor va continua și anul viitor.Eu cred că vom avea și anul viitor salariile care cresc într-o cifră exprimată în 2 cifre, cu peste 10%, de asemenea vă fi creștere reală substanțială și anul viitor a salariilor, lucru care va încuraja consumul.
La începutul anului viitor vom avea o creștere de prețuri cauzată de politica fiscală, și anume de majorările de taxe, avem majorări de accize și de TVA care fac parte din coșul de consum.”, a comunicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA Romania, potrivit stirileprotv.ro.