Două analize importante vor fi decontate în România, așa cum susține antena3.ro. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila, moment în care a relatat că vorbim despre o boală care afectează peste 700 milioane de oameni.
Alexandru Rafila a anunțat recent că două analize importante vor fi decontate în România. Ministrul a menționat că măsurile sunt luate tocmai pentru că vorbim despre o boală care afectează viața a peste 700 milioane de oameni, și care de altfel, are potențial să ajungă a cincea cauză de deces la nivel european: boala cronică de rinichi.
Specialiștii se așteaptă o creștere a cazurilor, având în vedere că funcția renală scade odată cu înaintarea în vârstă. Ministerul Sănătății a confirmat că va deconta în următorul contract două analize importante pentru depistarea acestei afecțiuni, care la ora actuală, este a zecea cauză de deces înregistrată la nivel mondial.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Orașul din România în care analizele se trimit cu drona în 2023. Municipalitatea nu se oprește doar aici, vrea să digitalizeze tot
Primele informații arată că riscurile pot fi reduse prin screening și diagnosticare, având în vedere că aceste două măsuri contribuie la monitorizare regulată și tratament. Alexandru Rafila susține că această afecțiune este una tăcută, dar care de cele mai multe ori, pe termen lung, are un impact serios. Decizia Ministrului Sănătății este cea care va permite depistarea bolii în fază incipientă.
”O afecțiune de multe ori tăcută, dar care, pe termen mediu, are un impact foarte serios nu numai asupra morbidității, dar și asupra mortalității generale și asupra calității vieții multora dintre concetățenii noștri”, declară ministrul.
Rafila a relatat că, în măsura în care afecțiunea este depistată în fază incipientă, persoanele în cauză pot beneficia de tratamentul care îmbunătățește viața pacienților. În acest fel, este redusă nevoia de dializă și de transplant.
”Să putem să introducem câteva investigații simple, dar care au o foarte mare valoare, pentru că o boală cronică de rinichi, depistată în stadiu incipient, beneficiază de un tratament care îmbunătățește mult viața pacienților și evităm două consecințe, două soluții mai greu de implementat. În primul rând, se reduce foarte mult nevoia de dializă și cel de al doilea lucru, și cel de transplant”, afirmă ministrul.