Cel mai mare producător de zahăr din România închide două fabrici. Compania austriacă Agrana, principalul producător de zahăr din România, a decis să închidă imediat două fabrici, situate în Leopoldsdorf (Austria) și Hrusovany (Cehia). Măsura face parte dintr-un plan de restructurare pentru creşterea competitivităţii şi stabilizarea producţiei interne de zahăr, scrie Profit.
În Austria, întreaga producție internă de zahăr a companiei va avea sediul în viitor la Tulln. Această măsură este o parte importantă a realinierii strategice a companiei, care urmărește să realizeze stabilizarea și competitivitatea pe termen lung pentru producția internă de zahăr. Scopul este să se concentreze în întregime pe piața austriacă cu zahăr produs intern. În Republica Cehă producția de zahăr va fi concentrată la situl de la Opava.
Decizia de a închide cele două fabrici este o reacție la condițiile economice adverse, cum ar fi creșterea costurilor de producție și liberalizarea pieței (inclusiv importurile de zahăr din Ucraina și acordul Mercosur), care au făcut imposibilă menținerea producției pe termen lung în acele locații. Măsura afectează aproximativ 270 de angajați, 120 în Austria și 150 în Cehia, dar compania a anunțat că va oferi sprijin pentru recalificare, relocare și pachete compensatorii. Se pune accent pe sprijinirea forței de muncă locale din zonele afectate.
Citește și: Controale în forță ale ANPC. Amenzi colosale pentru fabricile de pâine și cofetării din toată țara!
„A fost o decizie dificilă, dar inevitabilă să închidem două unități de producție, mai ales pentru că ne angajăm în producția de zahăr în Europa Centrală și de Est”, explică Stephan Buttner, CEO al AGRANA, subliniind că „facem acest pas pe deplin conștienți de responsabilitatea noastră față de Austria ca locație de producție de zahăr. Concentrându-ne pe unitatea noastră din Tulln, dorim să creăm o bază stabilă și durabilă pentru o producție durabilă austriacă. Scopul nostru este de a face din Austria o locație robustă de producție de zahăr”.
Agrana operează în România două fabrici de zahăr, cu o producție totală de peste 100.000 de tone anual, și o unitate de producție a amidonului la Țăndărei. Printre brandurile sale se numără Mărgăritar, Coronița, Clio și Wiener Zucker.