- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Două fenomene meteo extreme în România. Alertă de cod roșu

26 Sep, 13:03 • Bumbeneci Diana
România va fi lovită de două fenomene extreme care se suprapun, în acest weekend. Specialiștii se tem că țara ar putea avea grave probleme din cauza condițiilor meteo.
Două fenomene meteo extreme în România. Alertă de cod roșu

Țara noastră va fi vizată de două fenomene meteo extreme, anunță ANM. Furtuna Ashley va mătura țara noastră de la vest la est, iar vârful de intensitate va fi duminică seara, în București și în județele din sudul țării. Mai mult, tot în perioada 30 septembrie- 1 octombrie este așteptată viitura de pe Dunăre, care va fi mai intensă decât se preconiza inițial.

Două fenomene meteo extreme în România

În acest sens, directorul ANM, Elena Mateescu a explicat că următoarele zile vor aduce un adevărat ”potop” asupra României și vor fi emise avertizări meteo, fiind posibil să fie emise și avertizări Cod Roșu. De asemenea, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, cu diferențe de 10-15 grade, față de ceea am avut în ultima perioadă.

„Duminică, vom observa o răcire semnificativă la scara întregii țări, valorile maxime fiind de 15-22 de grade, o scădere cu mai mult de 10-15 grade în bună parte din țară. Răcirea vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest, parțial în centru, cu fenomene de instabilitate, ploi și vijelii.

Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni, aici anticipăm că va fi vârful acestui episod în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în special în Oltenia și Muntenia, cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp. Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a declarat Elena Mateescu, la Realitatea PLUS.

Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și avertizează că, în cazul unor debite de peste 15.000 de mc/secundă, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi inundată. Probleme asemănătoare sunt și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.

Vezi și:Apare o nouă autostradă în România. Sorin Grindeanu anunță primul lot de 40 de kilometri

La Guvern este stare de alertă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că viitura care ar putea veni pe Dunăre, în perioada 30 septembrie-1 octombrie, este mai mare decât se calculase inițial ”lucru care ne alertează”. De asemenea, Fechet a explicat că ciclonul Ashley va lovi cu putere România și vom avea furtuni care ar putea genera situații precum cele de la Galați.

După Boris, urmează un nou ciclon – Ashley, sau cel puțin așa se pare că va fi numele acestei furtuni. Ne așteptăm să avem și în România precipitații însemnate, mă refer la 80, poate 100 l/mp, sau chiar mai mult. Putem să avem situații asemănătoare cu ce s-a întâmplat la furtuna precedentă.

Începând de mâine vom extinde observarea modului în care afluenții Dunării vor afecta inclusiv debitul fluviului în România, pentru că de unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 7.800-8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează.

Nu discutăm despre evacuări în acest moment, însă vineri, după ce vom avea toate modelele meteorologice și toate simulările hidrologice, în cursul dimineții voi convoca un comitet ministerial pentru situații de urgență. Începând de vineri după-amiază, și până duminică seara, când vom avea primele probleme, gestionabile, spun eu, să avem timp suficient la dispoziție”, a spus Mircea Fechet, informează Digi 24.

Citește și: Tichetele Rabla Plus ar putea fi schimbate în 2025. Anunțul Ministerului Mediului

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult