Este o premieră faptul că Vodafone și Orange au convenit să împartă rețelele Open RAN pe continent, în România. Acest lucru urmând să se întâmple intr-o zonă rurală în afara Bucureștiului, scrie profit.ro.
„Testele vor oferi o experiență inițială din viața reală a acestui nou model operațional, bazat pe integrarea hardware și software multi-furnizor, deschizând calea pentru implementări la scară mai largă. Orange și Vodafone lucrează în prezent pentru a selecta individual furnizorii strategici pentru această fază inițială de construcție.”, au declarat cele două companii.
Anunțul făcut astăzi cimentează angajamentul respectiv al celor două companii de a lansa Open RAN ca tehnologie de alegere pentru viitoarele rețele mobile din toată Europa. Acest lucru duce la un lanț de aprovizionare a furnizorilor mult mai rezistent și mai revigorat.
Angajamentul celor doi furnizori de servicii mobile, Orange și Vodafone, față de Open RAN sprijină, pe de altă parte, și obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în anul 2030.
Mai citește și: Angajații Amazon se revoltă! Nu vor să se întoarcă la birou. Oamenii lui Bill Gates au lansat o petiție
Un studiu care arată ce cotă de piață are Huawei în Europa, arată recent că România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, fiind pe locul secund în UE după Cipru, citat de Politico.
Analiza mai arată faptul că Germania se bazează pe tehnologia chinezilor pentru 59% din rețelele sale 5G. Alte piețe cheie, inclusiv Italia și Olanda, se numără, de asemenea, printre cele opt țări în care peste 50 % din rețelele 5G funcționează pe bază de echipamente chinezești.
„Este mai periculos să fii dependent de rețelele de telecomunicații chinezești decât să fii dependent de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societății”, a declarat John Strand, fondatorul companiei de consultanță.
Studiul este congruent cu un semnal de alarmă al șefei Comisiei Europene în domeniul digital, Margrethe Vestager, care a declarat în noiembrie anul trecut că „o serie de țări au adoptat o legislație, dar nu au pus-o în aplicare… A o face să funcționeze este și mai bine”.
Te-ar mai putea interesa și: Este oficial! O șosea de mare viteză din România va fi monitorizată prin sistemele video. Valoarea investiției este de aproape 10 milioane de euro