Românii trebuie să se confrunte cu încă o veste neplăcută, ba mai mult de atât, cu o situație revoltătoare. Legea care îi va permite statului să acceseze datele din telefon sau laptop are un avans incredibil, citează stiripesurse.ro.
Forța dreptei și USR au depus o sesizare care urmează să fie discutată la Curtea Constituțională a României, în ceea ce privește legea securității cibernetice. Formațiunile politice menționate au sesizat că legea încalcă dreptul de viață al românilor și au tras un semnal de alarmă în această direcție.
Conform USR, legea adoptată de PSD, PNL și UDMR este una „gravă”, având în vedere că încalcă dreptul la libertate și viață privată. Responsabili din diferite formațiuni politice au identificat gravitatea situației și au depus o sesizare.
„Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor. Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă ceea ce spuneam şi reprezintă un nou derapaj politic.
Nu poţi să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-şi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor”, declară președintele USR.
Vezi și: Atac cibernetic în România pe bandă rulantă! Polițiștii sunt în alertă
Cătălin Drulă nu a evitat să spună că legea este una care încalcă drepturile constituționale. Acesta a menționat că, deși situația pare benefică la prima vedere, legea trebuie definită mult mai clar, pentru a evita contextele neplăcute.
„Sesizarea de către victima unui incident de securitate cibernetică a Platformei Naţionale pentru Raportarea Incidentelor de Securitate Cibernetică (PNRISC) pare a fi benefică, deoarece respectiva platformă este special destinată rezolvării unor astfel de incidente. Dar, din cauza definirii neclare în lege a noţiunii de incident de securitate cibernetică, se poate ajunge la situaţia în care pentru o simplă virusare sau pentru o aparentă virusare (o nefuncţionare normală) a unui laptop orice persoană care are o activitate ce poate fi considerată – de către cine? – ca fiind de interes public să fie obligată să sesizeze PNRISC şi, implicit, să pună laptopul la dispoziţia specialiştilor PNRISC, cu toate datele şi informaţiile cu caracter personal conţinute de acel dispozitiv”, explică acesta.
Din declarațiile și mențiunile făcute de reprezentanții formațiunilor politice menționate, legea nu este asociată cu obligațiile asumate de România în momentul în care a aderat la Uniunea Europeană. Propunerea legislativă nu întrunește nici prevederile expuse în Tratat, unde se prezintă reglementări ale funcționării UE.
Citește și: Un nou tip de fraudă cibernetică! Ai cont la Netflix? Eşti în pericol să rămâi fără bani pe card