Așadar, poți ieși pozitiv la DrugTest fără să fi consumat niciodată substanțe interzise. Este suficient să fi ascultat recomandarea medicului și să-ți fi administrat unul dintre medicamentele cuprinse în lista următoare.
Iată, mai jos, denumirea medicamentelor care pot influența rezultatul testelor antidrog și pot da reacții fals pozitive. Este vorba despre analgezice, antihistaminice, medicamente pentru tratarea anxietății, depresiei, insomniei, spasmelor musculare, medicamente pentru ADHD, picături sau spray-uri pentru decongestionarea nasului, medicamente pentru răceala și tuse.
Oamenii trebuie să fie, în primul rând, preocupați de propria sănătate și să urmeze tratamentul dat de medic, cu riscul de a ieși pozitivi la testele antidrog, spune un reputat criminolog.
Citeste si Aplicația prin care sunt pedepsiți șoferii ce nu respectă legea. Se dau amenzi uriașe
“Oamenii nu ar trebui să se gândească la ce tratamente să ia ori să evite pentru a ieși pozitiv sau negativ la DrugTest, cât timp, obiectiv, acele substanțe sunt inofensive, ori sunt necesare pentru a-și desfășura viața. Evident, vorbim de orice medicamentație pentru care nu există o interdicție legală de a șofa.
Tocmai, oamenii ar trebui să continue să ia tratamente așa cum le recomandă medicul, dacă vorbim de cele prescriptibile, ori pe baza prospectului, dacă vorbim de medicamente disponibile fără rețetă.
Testul folosit de Poliție poate da rezultate false pentru întreaga gamă de medicamente „banale”, gamă consumată de milioane de români anual, printre care paracetamol, ibuprofen, pseudoefedrină (picături de nas).
Legat de medicamentele care nu sunt accesibile fără rețetă ori în context medical, DrugTest-ul depistează tot: de la miile de anestezii efectuate zilnic în spitale, la tratamente de care oamenii au nevoie tocmai ca să poată să conducă (de exemplu amfetamine pentru gestionarea ADHD – și a diabetului).
Mesajul important este să nu ne ghidăm sănătatea după ce depistează sau nu depistează testele, ci după ce ne spune medicul”, a declarat pentru Digi24 Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă.
Rezultatele fals pozitive sunt, din păcate, frecvente, însă, din fericire, șoferii în cauză nu rămân fără permis decât maximum 72 de ore. În termen de 72 de ore, instituţiile de medicină legală au obligația să transmită Poliției rezultatul probelor biologice aferente.
Dacă rezultatul este negativ, șoferul își recuperează permisul, iar cazul este închis de Poliție prin anexarea la actul de sesizare a raportului de la Medicină Legală.
Dacă, însă, rezultatul este pozitiv, raportul de la Medicină Legală se anexează actului de sesizare și se înaintează la Parchet. Se deschide, astfel, dosar penal, iar în cadrul acestuia se continuă cercetările şi se administrează probe, conform Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.