- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Drumul mănăstirilor”, traseul unic şi spectaculos din Nordul Moldovei, care străbate codrii seculari şi oferă ochilor peisaje de o frumuseţe ireală

09 Aug, 16:45 • Stefan Simion
Despre spectaculoasele Transfăgărăşan şi Transalpina a aflat întreaga Europă de când jurnaliştii de la publicaţia britanică Top Gear au călcat cu propriile picioare în "Grădina Maicii Domnului" şi au văzut cu propriii ochi minunatele peisaje pe care traversarea celor două drumuri le oferă turiştilor. Însă cel puţin la fel de spectaculos este şi „Drumul mănăstirilor", deşi acesta este mult mai puţin celebru decât cele două menţionate anterior.
„Drumul mănăstirilor, traseul unic şi spectaculos din Nordul Moldovei, care străbate codrii seculari şi oferă ochilor peisaje de o frumuseţe ireală

„Drumul mănăstirilor” este un traseu cunoscut mai cu seamă în rândul celor credincioşi, care frecventează lăcaşurile de cult. Traseul leagă unele dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Nordul Moldovei, iar peisajele, cu adevărat spectaculoase şi unice, pur şi simplu îţi taie respiraţia.

„Drumul Mănăstirilor” a fost reabilitat în totalitate de Consiliul Județean Botoșani, în 2023, și inclus în circuitul turistic național, scrie adevarul.ro. Traseul începe în comuna Vorona, aflată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Apoi, cotește la stânga, către Mănăstirea Vorona.

Citeste si Locul din România desemnat „Destinația Anului 2024”. Este de poveste și cu multe surprize pentru turiști

„Drumul mănăstirilor”, un traseu spectaculos, cu codri seculari şi peisaje care îţi taie răsuflarea

De aici, turiștii ajung într-o pădure spectaculoasă, plină de copaci seculari, pe o șosea asfaltată care se întinde pe aproximativ 12 kilometri. De pe cea mai înaltă colină a acestui traseu, turistul are o perspectivă amplă asupra codrilor seculari din zonele Vorona, Tudora și Coșula.

Drumul mănăstirilor
Sursa foto: adevarul.ro

Iar după ce şi-a clătit privirile în verdele mai crud sau mai închis al codrilor, pe timp de vară, sau în arămiul de poveste al aceloraşi codri, pe timp de toamnă, turistul îşi poate continua traseul către schitul Oneaga, după care poate coborî în pădurea Coșula.

Trecând drumul național Botoșani-Iași și prin zona pitorească împădurită a comunei Copălău, traseul ajunge în comuna Sulița, unde se află mănăstirea Cozancea. Lăcaşul de cult se înalţă într-o zonă de o frumuseţe ireală, în care conexiunea cu Divinitatea este mult mai profundă.

Locul de unde, în zilele senine, se poate vedea coroana Carpaţilor Orientali

De asemenea, tot de pe drumul naţional Botoșani-Iași se poate ajunge la Mănăstirea Balș. Din acest loc, din cele mai înalte puncte, în zilele senine se poate vedea conturându-se la orizont coroana Carpaților Orientali.

Citeste si Capela Sixtină a Estului, locul din România de care puțini știau. Italienii vin special în țară pentru acest loc unic

Şi tot de pe „Drumul mănăstirilor” se ajunge ușor și la Mănăstirile Guranda şi Agafton, locul unde au stat în călugărie mătușile lui Mihai Eminescu. Traseul poate fi prelungit către Hilișeu Horia, unde se află o biserică unică în lume, jumătate catolică, jumătate ortodoxă, simbol al iubirii pe care boierul ortodox Curt i-a purtat-o soţiei sale care era catolică.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult