În România sunt mai multe categorii de drumuri pentru care şoferii trebuie să achite taxa de drum în 2024. Plata rovinietei diferă de la caz la caz.
Așa cum este bine știut, rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru toți șoferii români care folosesc infrastructura națională de șosele, iar neplata acesteia duce la amenzi destul de mari din partea CNAIR.
Şoferii ştiu că la noi costul rovinietei diferă în funcție de gabaritul vehiculului, ceea ce duce la diferențieri substanțiale. Noile tarife pentru rovinietă au fost publicate de Compania Națională de Drumuri în așa fel încât șoferii să cunoască modul în care trebuie să facă plățile, dar și cât au de scos din buzunar pentru ele. Începând cu 11 martie 2024, cea mai ieftină rovinietă costă 2,5 euro, este pentru autoturisme și are o valabilitate de 24 de ore.
Pentru camioanele de peste 12 tone cu cel puțin 4 axe, rovinieta cu valabilitate de 12 luni costă 1.210 euro.
Taxele de drum achitate anterior modificării de prețuri rămân valabile până la data expirării respectivelor roviniete.
Citește azi și: Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări
Pentru autoturisme, prețul unei roviniete este:
Pentru vehiculele de transport marfă de până în 3,5 tone, tarifele sunt:
Pentru vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone, taxa de drum este:
Aceleași costuri sunt valabile și pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto).
Pentru vehiculele de transport marfă de peste 7,5 tone, rovinieta costă:
Aceleași costuri sunt valabile și pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto).
Pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 3 axe, vinieta costă:
Pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe, taxa de drum este:
În acest sens, rovinieta este obligatorie pentru șoferii care merg pe drumurile naționale, pe drumurile expres şi pe autostradă. În schimb, există și câteva excepții minore: șoferii care circulă pe un drum județean, local sau forestier nu sunt obligați să-i achiziționeze vinietă. Totuși, această regulă are și câteva excepții.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile