- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dumitru Chisăliță, despre cum vor reuși românii să se încălzească mai ieftin în viitor: ”Nu reușim să ne asigurăm energie electrică pentru a aprinde becul”

10 Feb, 11:09 • Cornel Ghimeșan
După ce prețul facturilor la gaze și la energia electrică a explodat, românii au început să se întrebe cu ce se vor încălzi în viitor. În timp ce unii cred că centralele pe gaze vor fi eficiente dacă vor scădea temperatura în apartament sau dacă Europa se va alimenta cu gaz ieftin, alții susțin că energia electrică îi va scoate din impas și cred că centralele electrice sau panourile radiante cu infraroșu, vor fi cele mai viabile soluții.
Dumitru Chisăliță, despre cum vor reuși românii să se încălzească mai ieftin în viitor: ”Nu reușim să ne asigurăm energie electrică pentru a aprinde becul”

Dumitru Chisăliță, despre cum vor reuși românii să se încălzească mai ieftin în viitor. Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, susține că în momentul de față nu ”reușim să ne asigurăm energie electrică pentru a aprinde beculca să gândim că în 25 de ani vom avea poate de 10 ori mai multă capacitate de producere a energiei electrice”, potrivit ziare.com.

Citește și Derapaj istoric în 2023. Primarul Elena Lasconi vrea să alipească de Brașov orașul Câmpulung. „Mă gândesc foarte serios ca la regionalizare să trecem de partea Brașovului”

Dumitru Chisăliță, despre cum vor reuși românii să se încălzească mai ieftin în viitor

Dumitru Chisăliță spune că în prezent, în România, modul de încălzire a locuințelor este diferit și că putem discuta doar despre scenarii referitoare la modul și resursa care asigură încălzirea românilor în iernile de peste câțiva ani sau câțiva zeci de ani, ”nefiind posibil a fi abordate individual atunci când vorbim în general de aglomerări urbane”.

Specialistul susține că dacă în cazul caselor din mediul rural, dar și cele din zonele metropolitane, se poate merge pe pompe de căldură sau energie electrică produsă de fotovoltaice în cea mai mare parte din an, în orașe, însă situația nu este chiar atât de simplă.

În ceea ce privește zona urbană, aici contează foarte mult modul în care se va dezvolta și în zona în care va merge strategia energetică a României. Dacă România va puncta, deocamdată nu punctează nimic, să spunem, o abordare care să ia în considerare o producere deosebită a energiei electrice, atunci se va merge pe acest timp de energie.Eu sunt sceptic că se va realiza acest lucru în România. Dar atunci am putea să discutăm de o conversie masivă a încălzirii, preparării apei calde, preparării hranei pe energie electrică, dar trebuie să ne imaginăm că această conversie este una de foarte, foarte, foarte mare, adică noi în momentul de față nu reușim să ne asigurăm energie electrică pentru a aprinde becul ca să gândim că în 25 de ani vom avea poate de 10 ori mai multă capacitate de producere a energiei electrice.Mi se pare nerealistă această abordate și atunci, din punctul meu de vedere, ne rămâne o singură variantă: redezvoltarea sau dezvoltarea sistemelor de producere a energiei termice. Este nevoie de un sistem de distribuție pe orizontală a energiei termice. Adică nu acele țevi care trec din apartament în apartament cum există în momentul de față, ci un sistem care practic să circule pe casa scării și de acolo racordare orizontală la fiecare apartament în parte.Iar agentul de producere a energiei termice din punctul meu de vedere va fi predominant sau ar trebui să fie predominant ținând seama de aceste restricții vizavi de energia poluantă, gazul natural și sau SMR-ul. Deci nu văd altă alternativă”,

a declarat Dumitru Chisăliță.

Potrivit expertului, este vorba despre cogenerare.

”Adică aș face cu același gaz natural și energie termică și energie electrică. Deci în situația în care aș merge pe astfel de variantă: energie electrică și energie termică, care în mod normal după modelul Oradea, ar trebui să fie costuri mai mici și în același timp să fie un element mai puțin poluant decât folosirea gazului natural exclusiv la centrale termice de apartament, pentru că o parte din gazul natural tu de fapt îl folosești la producerea de energie electrică și atunci cumva înjumătățești emisiile de dioxid de carbon”, a adăugat expertul.

Dumitru Chisăliță susține că în ceea ce privește cogenerare sunt două mari probleme ale gazului natural.

Specialistul susține că în acest fel  vor dispărea plitele pe gaz sau chiar electrice pentru prepararea hranei și se vor folosi tot mai mult diverse aparate care ne va ușura viața.

Oricum, în momentul de față sunt foarte multe echipamente, deci nu mai suntem în epoca în care ne trebuie neapărat aragaz, reșou sau plită. Cafeaua se poate face la filtru sau la espresor ori alte aparate, prăjitorul de pâine este pe curent, avem multicooker unde poți prepara o mulțime de feluri de mâncare, tot felul de echipamente din acestea cu aer cald, cu abur și atunci nu mai e aceeași necesitate a aragazului așa cum îl știam noi de acum 20-30 de ani. Din acest punct de vedere cred că natural lucrurile vor migra către energie electrică”

, a mai spus Chisăliță.

Analistul a transmis că și la panourile radiante cu infraroșu este tot consum de energie electrică.

Statul îi încurajează însă pe români să devină proconsumatori, să-și producă singuri energie electrică prin fotovoltaice sau alte astfel de sisteme care produc energie verde.Se pare, însă, că nici așa nu am putea fi capabili să ne generăm energia electrică necesară încălzirii apei și a locuințelor pe timp de iarnă.”Opinia mea este că nu vom fi capabili să producem atât de mult curent, pentru că acele panouri vor debita vara și ziua, ori eu am nevoie de curent noaptea și iarna. Deci exact când am eu nevoie de mai multă energie nu am energie. Asta ar însemna să fac niște capacități de stocaj enorm”,

a mai spus Dumitru Chisăliță.

Expertul a explicat și cum își vor încălzi românii apartamentele cu energie nucleară.

”În ceea ce privește SMR-urile, în prezent este doar o viziune. Momentan nu există niciun SMR montat, nici în România nici, nici în alte țări, dar e o viziune din punctul meu de vedere. Eu pe asta aș miza în România în viitor: dezvoltarea sistemului de termoficare făcută bine făcută ca lumea, pe modelul Oradea, în care să aibă parțial centrale de cogenerare. În continuare o să am nevoie de echilibrare în sistemul de energie electrică.

Însă, în acest sistem nu am foarte multe modalități să-l echilibrez. Momentan am hidro, stocaje și gaze. Atunci eu nu cred că gazul va dispărea. Se va diminua, dar nu va dispărea”, a spus expertul.

”Un studiu realizat de Banca Mondială până anul 2050 privind evoluția costurilor cu diversele produse pentru încălzire arată că la fiecare 10 ani prețul gazului se va dubla.

Și se va întâmpla acest fenomen cu sau fără Rusia, cu sau fără război. Deci tendința este de creștere și este logică pentru că se va reduce ca și cantitate, fiind mai puțin gaz, prețul va crește”, a conchis Dumitru Chisăliță.

Citește și Număr record de prosumatori de energie electrică în România! ANRE a publicat estimările pentru 2023

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde