După șase încercări consecutive, Hidroelectrica a reușit să primească o ofertă pentru lcurările de retehnologizare pentru hidrocentrala Vidraru. Asocierea dintre Electromontaj, Butan Grup și Koncar Engineering, a fost singura entitate care a depus o ofertă la licitația organizată de compania de stat. Valoarea estimată a proiectului este de 188 milioane de euro, notează Economedia.
Trebuie precizat că această procedura de licitație a fost reluată pentru a șasea oară de către Hidroelectrica. La licitația anterioară, acest consorțiu a depus și atunci o ofertă, însă aceasta a fost ulterior declarată neconformă. De-a lungul timpului, suma estimată de Hidroelectrica pentru acest proiect a crescut constant. Cu toate acestea, până în prezent, încă nu a fost găsit un contractor pentru lucrările de retehnologizare pentru hidrocentrala Vidraru.
De-a lungul ultimilor 8 ani, Hidroelectrica, a încercat de 6 ori să semneze un contract pentru lucrările de la hidrocentrala Vidraru. Aceasta are o putere instalată de 220 MW și reprezintă una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din țară. Cu toate acestea, cele cinci proceduri de achiziție anterioare, desfășurate începând din 2016, au eșuat, adesea din cauza neconformității ofertelor primite față de cerințele stabilite în caietul de sarcini.
Te-ar putea interesa și: Negocieri între România și Bulgaria. Hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol ar putea fi construită în viitorul apropiat
Electromontaj este una dintre firmele care vrea contractul pentru hidrocentrala Vidraru. Aceasta este o companie românească de construcții și montaj, cunoscută drept lider pe piața construcțiilor energetice din România. Grupul său include mai multe companii, printre care Emfor, Iproeb, Electrotehnica și Hidroconstrucția. De asemenea, grupul mai cuprinde și Stația de Încercări Stâlpi din București, specializată în testarea stâlpilor de înaltă tensiune.
Butan Grup este o companie românească specializată în proiectarea, fabricarea, montajul și punerea în funcțiune a instalațiilor de ridicat. În principal, se concentrează pe acest domeniu de activitate. Pe de altă parte, Koncar este un grup industrial cu sediul în Croația, cu o istorie ce depășește 100 de ani și care numără peste 5.000 de angajați. Potrivit descrierii sale oficiale, Koncar operează în patru mari sectoare: generarea de energie, transportul și distribuția de energie, soluțiile și infrastructura feroviară, precum și soluțiile și platformele digitale.
Procesul de retehnologizare de la hidrocentrala Vidraru implică diverse etape, printre care proiectarea, testarea, fabricarea/procurarea, ambalarea, transportul, livrarea, demontarea echipamentelor existente, montarea echipamentelor și instalațiilor noi sau modernizate, reabilitarea echipamentelor mecanice, realizarea probelor și verificărilor atât în fabrică, cât și în amplasament, și punerea în funcțiune. Durata totală a contractului este de 90 de luni, inclusiv perioada de garanție acordată lucrărilor.
Citește și: Hidroelectrica, anunțul zilei pentru toți clienții! Schimbările majore pentru perioada următoare