„Lucram într-o bijuterie și nu aveam grija zilei de mâine, dar am vrut mai mult de la mine, pentru că știam că pot”, a explicat tânăra.
Totodată, „Școala Îngrijitoarelor” din Galați are marele avantaj pentru că, imediat după absolvire, le oferă cursantelor un loc de muncă în Austria, în baza unui protocol încheiat cu autoritățile din această țară.
Durata cursurilor este de 10 săptămâni și însumează 360 de ore, dintre care 120 de ore de pregătire teoretică si 240 de ore de pregătire practică.
Îngrijitoarele pornesc cu un salariu net lunar de 1.500 de euro și pot ajunge chiar și la 2.500 de euro, în funcție de competențele fiecăreia, cum sunt cele lingvistice, abilitățile și calificările pe care le au.
În plus, pentru că locuiesc în casa pacientului, nu scot bani din buzunar pentru transport, chirie, utilități și mâncare. În prezent, sunt peste 950 de îngrijitoare instruite la școala ei care îngrijesc bătrâni din Austria și Germania. În timpul pandemiei de coronavirus, îngrijitoarele de la școala Snejanei au început să ofere îngrijiri medicale la domiciliu și la Galați.
„Îngrijtoarele au oportunitatea de a lucra în ambele țări. În Austria sunt încadrate ca persoane fizice autorizate și pot sta oricât. Când simt nevoia să vină acasă, de regulă cam după o lună, lucrează și în România. Deprind astfel și experiență și câștigă bani și cât stau acasă”, a precizat coordonatoarea școlii îngrijitoarelor cum funcționează sistemul.
Mai mult decât atât, în urmă cu trei ani, Snejana a deschis Centrul de zi și de joacă „Ariel” în Galați, unde copiii de la 0 la 3 ani descoperă lucruri noi, se dezvoltă frumos și cresc departe de ecranele telefoanelor și televizoarelor.
„Centrul a fost creat pentru a acoperi nevoia mamelor cu copii mici de a continua să lucreze, ca să nu fie nevoite să se rupă de societate și de mediul activ. Totodată, copiii sunt pregătiți pentru a face pasul către grădiniță”, spune Snejana.
Copiii pot fi aduși zilnic la centru, acolo unde părinții îi pot lăsa cât timp au nevoie. În cadrul structurii fac terapie și copiii cu nevoi speciale, unde micuții sunt consiliați de un psiholog, un logoped și un medic pediatru.
De asemenea, femeile pot învăța despre tot ce presupune să fie mame și sunt învățate să își dobândească abilitățile necesare pentru a-și crește copiii.
„Multe femei se trezesc în această postură de a fi mamă. Sunt și femei care forțează nota și devin mame ca să își țină partenerul lângă ele. Este însă doar o ambiție de-a lor, care nu are nicio legătură cu dorința de a fi mamă. Lucrez cu femei care nu pot avea copii, dar care pot fi mame pentru copiii orfani sau pentru cei din centre unde sunt copii abandonați”, explică Snejana.