- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ecaterina Andronescu intervine dur în scandalul uniformelor școlare. „Și nimeni nu comentează, nimeni nu o repudiază, dimpotrivă”

02 Aug, 08:33 • Bumbeneci Diana
Ecaterina Andronescu intervine puternic în scandalul pe tema uniformelor școlare. Sunt discuții aprinse între Ministerul Educației și mii de părinți pe tema uniformei școlare!
Ecaterina Andronescu intervine dur în scandalul uniformelor școlare. „Și nimeni nu comentează, nimeni nu o repudiază, dimpotrivă”

Ecaterina Andronescu susține că uniformele școlare sunt cu adevărat salvarea elevilor din România. Parlamentarii români ar putea introduce în legislatura de toamnă un nou articol în Legea Educației, prin care să se decidă revenirea la uniforma de altădată, o decizie considerată după 1990 una mai degrabă retrogradă decât de natură avangardistă, anunță Bugetul.ro.

Ecaterina Andronescu intervine dur în scandalul uniformelor școlare

Ecaterina Andronescu, 76 de ani, în patru rânduri ministru al Educației, are însă o părere diferită de cea a majorității, care tinde să respingă mai degrabă decât să admită revenirea la vremurile din regimul comunist.

Fostul ministru susșine că o uniformă școlară nu ar trebui deloc privită ca o formă de revenire în timp, la vremuri apuse, ci mai degrabă la apartenența la o comunitate, și nu una orarecare.

„În Occident, marile universități au asemenea uniforme, cu care toți se mândresc. În frunte cu cei de la Cambridge si Oxford, așa ceva există peste tot. Și nimeni nu comentează, nimeni nu o repudiază, dimpotrivă, există mai peste tot un sentiment de mândrie, de apartenență cu totul specială. La noi de ce nu ar fi la fel?”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru bugetul.ro.

În plus, mai avertizează Ecaterina Andronescu, o uniformă poate juca „un rol de protecție”.

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

„Portul unei asemenea uniforme ar permite mai ușor supravegherea copiilor noștri. Ar fi mai ușor și pentru polițisti sau jandarmi să urmărească vizual copiii când ies de la școala și să-I conducă cu privirea în drumul spre casă. Uniforma I-ar individualiza și le-ar fi mai ușor să sesiseze dacă micuții ar fi abordați de tot felul de persoane ce doresc să le ofere sau să-i facă să cumpere nu stiu ce minuni. Inclusiv droguri, fiindcă știm cu toții că strategia acestor dealeri încep prin a le oferi gratuit copiilor noștri, uneori chiar pe trotuarul de vizavi al școlii, asemenea otrăvuri”, susține Ecaterina Andronescu.

Citește și: Uniforma obligatorie în școlile din România. Ce prevede proiectul de lege

„Nu am fost sprijintă, din motive mai degrabă puerile, după părerea mea”

Fostul ministru al Educației susține că este complet în favoarea unui asemenea demers, căruia îi găsește mult mai multe laturi bune decât restul lumii. Oficialul susține că este nevoie ca românii să înțeleagă că uniformele școlare i-ar putea ajuta pe elevi din multe puncte de vedere.

Personal, susțin așa ceva din 2007, atunci când am propus în Parlament un demers similar. Nu am fost sprijintă, din motive mai degrabă puerile, după părerea mea. Dar în urma demersului meu, există din 2007 obligativitatea ca elevii să poarte un semn distinctiv, o eșarfă, o pălărie, ceva! Nici în 2007, nici astăzi, dacă un asemenea demers ar fi aprobat, nu ar trebui privit dezaprobator. Fiindcă uniforma ar trebui privită cu drag, nu ca un factor de stres. Ea ar putea diferi de la școală la școală, nu ar trebui făcută standard, totuși.

Fiecare școală, împreună cu reprezentanții elevilor și ai părinților, ar putea lua decizia care să-I pună cel mai bine pe copii în evidență. Și desigur, ar trebui ca uniforma să nu devină o greutate în plus pe anumite familii, cele cu resurse financiare limitate”, indică aceeași Ecaterina Andronescu.

În opinia ei, statul român își permite astăzi să sprijine oferirea uniformelor, în primul rând pentru copiii familiile defavorizate.

„Pe vremea mea, în clasa întâi fiind, am avut un coleg care venea dintr-o familie foarte săraca. Care nu a avut bani să-și cumpere uniforma necesară. Diriginta ne-a propus atunci să-l ajutam pe acel coleg să-și cumpere uniforma, contribuind fiecare cu o sumă de bani. Nici până astazi nu am uitat acest gest, cu totul aparte, care-ți oferă șansa de a fi solidar cu cel de lângă tine, cu colegul tău, chiar și după ce timpul școlii trece în viața fiecăruia dintre noi!”, a conchis Ecaterina Andronescu.

Vezi și: Ligia Deca, proiect de 30 de milioane de lei: „În acest an vom rezolva problema școlilor cu grup sanitar în curte”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult