Echinocțiul de primăvară 2023 marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică și începutul toamnei în cea sudică, sau mai bine spus, se referă la momentul în care ziua este egală cu noaptea. Încă din cele mai vechi timpuri au apărut o serie de tradiții și obiceiuri pe care persoanele interesate le puteau respecta în această zi, care va avea loc pe data de 21 martie în acest an, așa cum anunță evz.ro.
Echinocțiul de primăvară 2023 va avea loc pe data de 21 martie în acest an, la ora 23:24. Evenimentul marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică (care durează 92 zile) și începutul toamnei în cea sudică, și de asemenea, reflectă momentul în care ziua este egală cu noaptea.
Citește și: Atenție! Ora de vară 2023. Dăm ceasul cu o oră înainte și dormim mai puțin
În acest an, fenomenul are loc cu doar câteva zile înainte de trecerea la ora de vară în România. Acesta nu se produce mereu la aceeași dată calendaristică, reprezentând momentul în care Pământul este cel mai aproape de Soare. Începând din acea clipă, până pe 21 iunie, atunci când are loc solstițiul de vară, durata zilei va fi în continuă creștere.
Atunci când are loc echinocțiul de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. În clipa în care Soarele se află în acel punct, fenomenul determină egalitatea dintre durata zilei și cea a nopții, indiferent de latitudine. La data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în vest. Pentru civilizațiile antice, echinocțiul de primăvară reprezenta momentul întoarcerii în belșug.
Cu prilejul acestui fenomen se celebra pornirea plugului, moment care este consacrat în toate colțurile lumii, indiferent de religie. Totodată, fenomenul anunță începerea unui nou an agrar, iar copiii trebuie să bată ritualic pământul cu ciomegele sau bățurile, pentru a alunga frigul, spunând „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Pe vremea dacilor, echinocțiul de primăvară era important pentru creșterea fertilității pământului și a naturii. Chiar dacă o parte dintre tradiții s-au modificat după convertirea la creștinism, respectarea și păstrarea lor este încă prioritară pentru persoanele care vor să se bucure de o perioadă bună.
Vezi și: Vacanța de primăvară 2023. Când au liber elevii şi profesorii de Paşte