Robert Zmiejko pune focusul asupra economiei României , crae se află într- creștere continuă. Mai mult decât atât, cea mai întâlnită întrebare este de ce vine o bancă atât de mare din Polonia, PKO Bank Polski, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc.
„Sistemul bancar românesc are un grad ridicat de conexiune cu sistemul bancar european prin active – sectorul bancar este deţinut în proporţie de aproape 70% de marile grupuri bancare europene. Este de fapt un indiciu foarte bun al pieţei bancare româneşti faptul că a atras atât de mulţi jucători importanţi. Piaţa este foarte competitivă, ceea ce aduce beneficii clienţilor. În plus, profitabilitatea pe piaţa bancară din România este şi ea ridicată, după cum arată nivelul ROE, care se află de mulţi ani în topul ţărilor UE.”, a declarat pentru Ziarul Financiarhead of PKO Bank Polski Foreign Development Division.
Vezi mai multe despre: O economie circulară în România! Flip Sustainability in Business aduce primul eveniment dedicat practicilor responsabile privind mediul
PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, iar aceasta urmează să își desfășoare activitatea în România la începutul anului 2024. Decizia aceasta a fost luată în funcție de anumiți factori care se află într-o relație de concordanță cu banca poloneză care are active cât 70% din sistemul bancar românesc, printre care se numără: creşterea economică rapidă, competitivitatea pieţei bancare locale, jucătorii importanţi şi profitabilitatea ridicată a sistemului bancar românesc.
„Ne uităm de ceva vreme pe piaţa din România. Economia României este în creştere rapidă. Doar în 2022, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 4,7%, unul dintre cele mai bune rezultate din UE. Multe companii poloneze investesc deja pe piaţa din România, iar pentru unele dintre ele România a devenit ca a doua casă.
Pe măsură ce banca şi-a trasat calea pentru expansiunea internaţională, dezvoltarea serviciilor bancare corporate şi înfiinţarea de sucursale ale băncii în ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt esenţiale pentru noi. Obiectivul nostru general este să fim banca de primă alegere pentru firmele poloneze de top şi pentru companiile din sectorul IMM-urilor de pe piaţa ECE şi o poartă de intrare pentru companiile din ECE care intră pe piaţa poloneză.”, a adăugat acesta conform sursei citate.
PKO BP, liderul sistemului bancar polonez, activează deja în Germania, Cehia şi Slovacia, deservindu-şi clienţii corporate.
Robert Zmiejko susține că există o conexiune puternică cu sistemul bancar european prin active, astfel că sectorul bancar este deținut într-o proporție de 70% de marile grupuri bancare europene.
„Este de fapt un indiciu foarte bun al pieţei bancare româneşti faptul că a atras atât de mulţi jucători importanţi. Drept urmare, piaţa este foarte competitivă, ceea ce aduce beneficii clienţilor. În plus, profitabilitatea pe piaţa bancară din România este şi ea ridicată, după cum arată nivelul ROE, care se află de mulţi ani în topul ţărilor UE.”, a menționat acesta potrivit sursei citate anterior.
Sectorul bancar românesc se aseamănă foarte mult cu cel al Poloniei, însă peisajul principalilor jucători este mult prea diferit.
„Din primele 10 bănci din România după activele totale, 8 nu sunt prezente deloc pe piaţa poloneză, în timp ce o bancă activează sub statutul de sucursală, cu un număr limitat de operaţiuni. În opinia noastră, această situaţie creează o oportunitate excelentă pentru PKO Bank Polski de a deveni o punte naturală între economiile ambelor ţări şi între companiile de pe ambele pieţe.”, a mai adăugat Robert Zmiejko, potrivit sursei citate.
Robert Zmiejko a fost întrebat care va fi strategia pe care intenționează să o aibă în România, iar acesta a menționat că activitatea sa va fi focusată p servicii bancare corporate la scară largă.
PKO Bank Polski, liderul pieţei bancare din Polonia, avea la sfârşitul anului 2022 active de 431 mld. zloţi polonezi (circa 460 mld. lei), reprezentând aproape 70% (66%) din activele întregului sistem bancar românesc, care erau de 700 mld. lei la finalul anului trecut. Iar în primul semestru din 2023, activele PKO Bank Polski au urcat până la 460 mld. zloţi polonezi (aprox. 500 mld. lei), adică 68% din activele tuturor băncilor din România, care totalizau la jumătatea acestui an 738 mld. lei, conform informaţiilor publice.
Banca poloneză avea la final de S1/2023 o capitalizare bursieră de 44 mld. zloţi polonezi (47 mld. lei) şi a raportat un profit net de 2 mld. zloţi polonezi (2,2 mld. lei).
Vezi mai multe despre: Contribuția la sistemul public de pensii 2023. Românii vor plăti mai mult pentru vechime în muncă de la 1 noiembrie, odată cu majorarea salariului minim pe economie