Conform celei mai recente prognoze economice a Comisiei Europene, România se confruntă cu o serie de provocări economice semnificative, dar și cu perspective de redresare pe termen mediu. Creșterea economică este prognozată să încetinească la 1,4% în 2024, față de 2,4% în 2023, pe fondul unei cereri externe lente, a inflației ridicate și a dobânzilor mari. Totuși, o revenire treptată a exporturilor și investițiile publice susținute de fondurile UE ar putea accelera creșterea PIB la 2,5% în 2025 și la 2,9% în 2026, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
foto: economia
Un aspect îngrijorător este deficitul public, care ar putea ajunge la 8% din PIB în 2024, marcând o creștere semnificativă față de 6,5% în 2023. Acest deficit este determinat de creșterea rapidă a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv salariile publice și transferurile sociale. Datoria publică, care era de 48,9% din PIB în 2023, ar putea urca la aproape 60% până în 2026, reflectând deficitele mari și o creștere economică mai lentă.
Deși exporturile au înregistrat o creștere moderată în 2023, cererea externă lentă a partenerilor comerciali a afectat contribuția netă a acestora la PIB. Deficitul de cont curent este prognozat să crească la 8% din PIB în 2024, dar ar putea fi redus treptat prin redresarea exporturilor și moderarea importurilor, datorită investițiilor și reformelor structurale.
Inflația medie IAPC este estimată să scadă de la aproape 10% în 2023 la 5,5% în 2024, dar va rămâne peste ținta BNR până la finalul lui 2026. Salariile nominale continuă să crească, atât în sectorul public, cât și în cel privat, însă ritmul lor ar putea încetini în anii următori. Cererea de muncă rămâne solidă, iar rata șomajului este așteptată să scadă ușor, pe fondul unei piețe a muncii rezistente.
Investițiile publice și private sunt prognozate să susțină creșterea economică, în special datorită fondurilor europene pentru infrastructura publică. Totuși, incertitudinile legate de măsurile fiscale și consolidarea bugetară ar putea limita aceste investiții în 2024.
În pofida încetinirii economice, raportul evidențiază câteva semnale pozitive. Cererea de forță de muncă este în creștere, iar investițiile în infrastructură, susținute de fonduri UE, vor contribui la avansul economic în 2025 și 2026.
Te-ar mai putea interesa și: Revenirea lui Trump. Ce se poate întâmpla cu economia globală și cum afecetează România