Executivul Comisiei Europene a transmis raportul de țară pentru 2023, care constată că economia României a crescut bine în 2022, cu 4,7%, însă se preconizează o scădere puternică pe viitor, potrivit Ziarul Financiar.
Totuși Comisia Europeană susține că creșterea rămâne în continuare una încrezătoare, având un avans al economiei în acest an de 3,2%. Potrivit INS Germania, țara nu a evitat recesiunea tehnică, fiind un minus de 0,3% în trimestrul I pe 2023 și unul de 0,5% în trimestrul patru din 2022.
Şi economia SUA anticipează o recesiune tehnică, dar economia României este strâns legată de economia europeană, spre care exportă 70% din produsele sale. Însă evoluția economiei americane influențează piața europeană şi, pe cale de consecință, şi pe cea a României.
Inflația a creat probleme și se estimează că în România va scădea de la 16% la o singură cifră, mai exact de 7-8%.
„Credem că inflaţia va fi undeva la 7-8% în acest an. Blocarea cerealelor ucrainene (pătrunderea lor pe piaţa românească – n. red.) a fost un scenariu inflaţionist – a afectat şi afectează inflaţia”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România.
De asemenea, România continuă să înregistreze o economie bună, însă o va face cu deficite mari, conform raportului de țară. Anul acesta, deficitul bugetar ar urma să fie de 4,7% din PIB și de 4,4% din PIB în 2024.
Potrivit anilor trecuți, deficitul de cont curent al României a crescut în ultimii ani și s-a ridicat la 9,3% din PIB, în 2022, fiind în maximă creștere, comparativ cu anul 2021 la 7,2% din PIB.
Mai mult decât atât, avem că leul românesc este supraevaluat, după cum spune Adrian Codirlașu. Anul trecut au intrat mai mulți bani din fonduri UE în țara noastră, iar anul acesta nu vor mai fi, deoarece este lipsa reformelor cerute de Comisie.
„Contul curent al României continuă să reflecte deficitul bugetar semnificativ care a ajuns la 6,2% din PIB în 2022 (5,7% din PIB, după datele Ministerului român al Finanțelor – n. red.)”.
Așadar, România nu se află tocmai într-o poziție excfelentă la capitolul economie, însă finanțele țării sunt stabile, datoria publică este redusă, sistemul bancar este robust, iar șocul de pe piețele de energie se reduc.
Pericolul ar putea veni dintr-o volatilitate globală, iar deficitele mari obligă guvernul să se împrumute de pe pieţele externe şi aceasta este o vulnerabilitate la şocuri. De aceea administrația trebuie să-şi reducă deficitele pentru a se putea apăra de volatilitatea care poate apărea în piețe, potrivit raportului citat.
Alte articole: Comisia Europeană, măsuri dure pentru populația României. Fără sprijin pentru prețurile la energie