Economiile păstrate de cetățeni și companii în conturi curente și depozite la vedere, care reprezintă de fapt sume de bani disponibile pentru bănci fără a implica plata unor dobânzi, au atins nivelul de 60 miliarde de euro (echivalent), devenind astfel o sursă semnificativă de profit pentru instituțiile bancare, transmite Ziarul Financiar.
Mai exact, pentru sumele păstrate de cetățeni și firme la bănci în conturi curente și depozite la vedere, băncile nu suportă costuri deoarece dobânzile sunt zero sau foarte aproape de zero. Pe de altă parte, instituțiile bancare obțin profituri din depozitele pe care le plasează la Banca Națională a României (BNR) la o dobândă de 6% în cadrul facilității de depozit pe o zi.
În acest context, băncile câștigă din dobânzile obținute din depozitele pe care le plasează la BNR, dar nu suportă cheltuieli legate de dobânzile pentru sumele deținute de români în conturile curente la bănci. În plus, băncile percep dobânzi în mod obișnuit pentru creditele acordate clienților.
Mai mult de jumătate din totalul depozitelor bancare sunt reprezentate de depozitele la vedere, cu o pondere care depășește 50%. În perioada 2020-2023, proporția depozitelor la vedere a variat între 52% și 66% din totalul depozitelor, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).
Te-ar putea interesa și: Ce este și cum funcționează SANB. Lista băncilor care oferă acest serviciu de prevenire a fraudelor online
În februarie 2024, depozitele la vedere, inclusiv sumele din conturile curente, s-au apropiat de 300 miliarde de lei (aproximativ 60 miliarde de euro), în timp ce totalul depozitelor deținute de populație și companii se apropie de 600 miliarde de lei. Astfel, pentru o proporție semnificativă din depozitele bancare din sistem (cele aflate în conturi curente și la vedere), băncile nu plătesc nicio dobândă.
Băncile generează profituri substanțiale din diverse surse, însă nu doar din volumul de împrumuturi acordate și din marja de profit (diferența dintre dobânzile încasate de bănci la credite și dobânzile plătite de clienți la depozitele la termen), ci și prin economii realizate la cheltuieli, deoarece nu oferă dobândă pentru sumele deținute de români în conturile curente și depozitele la vedere.
În cazul în care românii ar transfera economiile din conturile curente în depozite la termen, ar putea beneficia de dobânzi. Banca Națională a României susține că populația ar putea să profite de disponibilitățile financiare la dobânzi mai avantajoase în depozitele la termen, conform Raportului asupra stabilității financiare.
„Volumul depozitelor aflate în portofoliul instituţiilor de credit este în creştere, susţinut cu precădere de sursele atrase din cadrul sectorului gospodăriilor populaţiei, proporţia majoritară a depozitelor la vedere în portofoliul instituțiilor bancare asigurând menţinerea unor costuri de finanţare reduse”, explică BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare.
În 2023, sistemul bancar a înregistrat un profit record de aproape 14 miliarde de lei, depășind câștigul din 2022, care a fost de 10 miliarde de lei. Acest lucru s-a întâmplat întrucât veniturile băncilor din dobânzile percepute la credite au fost mai mult decât duble față de cheltuielile băncilor cu dobânzile plătite pentru depozite. În detaliu, în 2023, veniturile din dobânzi la credite au depășit 43 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile pentru depozite au fost de 19 miliarde de lei.