- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală! Vor exista „sporturi prioritare”. Ce mai prevede „Strategia Națională pentru Sport”

27 Oct, 23:07 • Gabriela Andreescu
Ministerul Sportului a lansat „Strategia Națională pentru Sport”, un proiect întins pe perioada 2022-2032, al cărui obiectiv principal este „prioritizarea sportului la nivel național”. Documentul a fost prezentat de ministrul de resort, Eduard Novak
Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală! Vor exista „sporturi prioritare”. Ce mai prevede „Strategia Națională pentru Sport”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a prezentat „Strategia Națională pentru Sport”. Documentul conține 70 de obiective strategice, unul dintre cele mai importante fiind „prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție”.

Ministrul sportului, Eduard Novak, consideră că sportul românesc a înregistrat un regres semnificativ şi că a fost nevoie de elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport ca să se ofere stabilitate acestui domeniu. El a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, strategia pentru sport, care a fost elaborată de Ministerul Sportului, în colaborare cu specialişti ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, informează Digi24.

„Documentul strategic a fost elaborat din mai multe cauze. Cu toţii am observat că sportul românesc are un regres semnificativ. Dacă la Jocurile Olimpice din anul 2000 am obţinut 24 de medalii, la cele din 2020 am obţinut doar 4, fiind un regres de 84%. Acest lucru are nişte cauze şi am dorit ca prin această strategie naţională să încercăm să dăm o stabilitate sportului românesc pentru viitor”, a spus Eduard Novak.

Conform documentului, sporturile individuale prioritare sunt: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică.

Sporturile de echipă prioritare sunt: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.

Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală
Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală

Ministrul Sportului consideră că în 10 ani se pot construi 10 săli de sport și promite că va veni cu date concrete în acest sens:

„Dacă în 10 ani avem construite jumătate din bazele sportive, este foarte bine, vorbind tehnic. Vorbim de tenis de masă de exemplu? În 10 ani putem să facem 10 săli. Noi acum ne apucăm să bugetăm și să venim cu niște date concrete, în acest termen de 30 de zile,” a declarat Novak

Ministrul Sportului a vorbit și despre faptul că sportul nu mai este o materie populară în cadrul sistemului de învățământ, iar asta poate să predispună copiii spre obezitate. Acesta este motivul pentru care Novak își propune ca, în 10 ani, elevii să aibă 3-4 ore de educație fizică pe săptămână și, în plus, două activități fizice extrașcolare.

„În ceea ce priveşte sportul în şcoală, avem două ore de sport/ săptămână, iar în programa şcolară sunt doar trei sporturi – atletism, gimnastică şi jocuri. Copiii nu mai sunt atraşi de sport în şcoală, iar în loc să îi împrietenim cu sportul, îi îndepărtăm. În Europa sunt 6-8 sporturi în şcoli. Sportul în şcoală nu este dezvoltat, copiii nu fac mişcare şi sunt predispuşi la obezitate. Dorim să intervenim, să ajungem ca în 10 ani, copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică, plus două activităţi fizice extraşcolare”, a mai spus Eduard Novak.

Strategia prezentată de Eduard Novak mai prevede adoptarea unui Pact național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample. Acest Pact poate recunoaște roul major al sportului la nivel național, principii, priorități și obiective strategice ce se urmăresc dincolo de schimbările electorale și politice, prevede documentul.

Citește și: Vești bune pentru micuții sportivi. Din 2023, copiii vor primi lunar 150 de lei de la stat pentru achiziția de echipamente

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult