- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală! Vor exista „sporturi prioritare”. Ce mai prevede „Strategia Națională pentru Sport”

27 Oct, 23:07 • Gabriela Andreescu
Ministerul Sportului a lansat „Strategia Națională pentru Sport”, un proiect întins pe perioada 2022-2032, al cărui obiectiv principal este „prioritizarea sportului la nivel național”. Documentul a fost prezentat de ministrul de resort, Eduard Novak
Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală! Vor exista „sporturi prioritare”. Ce mai prevede „Strategia Națională pentru Sport”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a prezentat „Strategia Națională pentru Sport”. Documentul conține 70 de obiective strategice, unul dintre cele mai importante fiind „prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție”.

Ministrul sportului, Eduard Novak, consideră că sportul românesc a înregistrat un regres semnificativ şi că a fost nevoie de elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport ca să se ofere stabilitate acestui domeniu. El a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, strategia pentru sport, care a fost elaborată de Ministerul Sportului, în colaborare cu specialişti ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, informează Digi24.

„Documentul strategic a fost elaborat din mai multe cauze. Cu toţii am observat că sportul românesc are un regres semnificativ. Dacă la Jocurile Olimpice din anul 2000 am obţinut 24 de medalii, la cele din 2020 am obţinut doar 4, fiind un regres de 84%. Acest lucru are nişte cauze şi am dorit ca prin această strategie naţională să încercăm să dăm o stabilitate sportului românesc pentru viitor”, a spus Eduard Novak.

Conform documentului, sporturile individuale prioritare sunt: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică.

Sporturile de echipă prioritare sunt: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.

Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală
Eduard Novak vrea ca în 10 ani copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămâna la școală

Ministrul Sportului consideră că în 10 ani se pot construi 10 săli de sport și promite că va veni cu date concrete în acest sens:

„Dacă în 10 ani avem construite jumătate din bazele sportive, este foarte bine, vorbind tehnic. Vorbim de tenis de masă de exemplu? În 10 ani putem să facem 10 săli. Noi acum ne apucăm să bugetăm și să venim cu niște date concrete, în acest termen de 30 de zile,” a declarat Novak

Ministrul Sportului a vorbit și despre faptul că sportul nu mai este o materie populară în cadrul sistemului de învățământ, iar asta poate să predispună copiii spre obezitate. Acesta este motivul pentru care Novak își propune ca, în 10 ani, elevii să aibă 3-4 ore de educație fizică pe săptămână și, în plus, două activități fizice extrașcolare.

„În ceea ce priveşte sportul în şcoală, avem două ore de sport/ săptămână, iar în programa şcolară sunt doar trei sporturi – atletism, gimnastică şi jocuri. Copiii nu mai sunt atraşi de sport în şcoală, iar în loc să îi împrietenim cu sportul, îi îndepărtăm. În Europa sunt 6-8 sporturi în şcoli. Sportul în şcoală nu este dezvoltat, copiii nu fac mişcare şi sunt predispuşi la obezitate. Dorim să intervenim, să ajungem ca în 10 ani, copiii să aibă 3-4 ore de educaţie fizică, plus două activităţi fizice extraşcolare”, a mai spus Eduard Novak.

Strategia prezentată de Eduard Novak mai prevede adoptarea unui Pact național pentru Sport, sub egida unei coaliții politice și instituționale ample. Acest Pact poate recunoaște roul major al sportului la nivel național, principii, priorități și obiective strategice ce se urmăresc dincolo de schimbările electorale și politice, prevede documentul.

Citește și: Vești bune pentru micuții sportivi. Din 2023, copiii vor primi lunar 150 de lei de la stat pentru achiziția de echipamente

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...