- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Efectul juridico-economic al desfințării plafonării prețurilor la alimente din Ungaria pentru România. Decizia CJUE poate da măsurile economice peste cap

28 Oct, 15:00 • Andrei Ene
O sesizare a unei instanțe maghiare, făcută către CJUE, cu o serie de întrebări preliminare în scopul analizării compatibilității măsurii maghiare de a plafona prețurile la alimente cu dreptul euroean poate avea efecte surprinzătoare pentru România.
Efectul juridico-economic al desfințării plafonării prețurilor la alimente din Ungaria pentru România. Decizia CJUE poate da măsurile economice peste cap

Într-o analiză realizată de Cătălina Bălan, Senior Associate la PeliPartners publicată pe Economedia.ro, se arată cum România, care a adoptat o măsură de combatere a creșterii prețurilor la unele produse agricole, similară cu cea adoptată de Executivul ungar, trebuie să respecte principiul proporționalității și alimentare, lucru dificil de realizat.

România poate fi afectată de o decizie a CJUE în cazul Ungariei

Practic, în Ungaria, Guvernul maghiar a adoptat în 2022 un decret guvernamental pentru a preveni efectele nefaste ale disfuncționalităților pieței, prin care se reglementau prețurile la anumite produse de bază.

În contextul judecării unui caz de sancționare a unui operator economic pentru nerespectarea obligațiilor din decret, o instanță maghiară a sesizat Curtea de Justiție a UE cu întrebări preliminare pentru a analiza compatibilitatea măsurii ungare cu dreptul european.

Citește și : Câți bani costă drumul de legătură între Autostrada A0 București Nord și Aeroportul Otopeni. Ministerul Transporturilor a aprobat bugetul

CJUE a concluzionat că un stat membru poate folosi inflația ca justificare a unor măsuri ce aduc atingere sistemului de stabilire a prețurilor în condiții de concurență efectivă. Deci, spune CJUE, măsura de stabilire a unui preț maxim trebuie să îndeplinească condițiile privind proporționalitatea.

CJUE susține că decretul maghiar depășește ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele, astfel că atinge dreptul distribuitorilor de a avea acces liber la piață în condiții de concurență efectivă.

Deciziile preliminare, precum cea în cauză, sunt obligatorii atât pentru instanța de trimitere, cât și pentru toate instanțele din statele membre. Prin urmare, orice stat ce dorește adoptarea unor măsuri similare trebuie să respecte principiul proporționalității.

Citește și : Prețurile la energie și gaze nu vor depăși nivelurile de anul trecut! Burduja anunță scheme de compensare pentru a menține costurile sub control până pe 1 aprilie!

România este afectată de aceste decizii deoarece OUG 67/2023 combate creșterea excesivă a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, prin plafonarea cotei de adaos comercial.

De altfel, în spațiul public se zvonește că Executivul pregătește o plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate, astfel că este dificil de imaginat un sceanriu în care autoritățile române să poată să identifice justificări temeinice și solide care să susțină respectarea principiului proporționalității