Ei sunt cei mai bogați oameni din România! Deși țara noastră este plină de afaceriști prosperi, mulți dintre ei nu sunt cunoscuți de români pentru că de-a lungul timpului fie au lăsat ca munca să vorbească pentru ei, fie s-au retras din viața publică și au refuzat oricefel de contact cu celebritatea pe care le-o putea aduce business-urile lor de succes, scrie businessmagazin.ro.
Citește și Un sfert din averea României este în mâinile a 500 de oameni. Cât de bogați sunt românii
Unii dintre ei au fost atât de discreți încât nu există nicio imagine cu ei, astfel încât ei se plimbă liniștiți pe străzile din România, ca orice om normal, fără să fie deranjați.
Unul dintre acești afaceriști extrem de discreți este Zoltan Teszari, proprietarul Telecom – Digi/ RCS&RDS. Acesta a intrat în afaceri cu o tonetă de îngheţată în Oradea, oraşul în care s-a născut, după care, la începutul anilor ’90, a intuit potenţialul uriaş al serviciilor de televiziune. A urmat construcţia treptată, prin achiziţii şi dezvoltare organică, a unui imperiu în telecom, care este prezent acum şi în alte ţări din Europa. Deşi despre Digi există numeroase informaţii şi date financiare, despre fondatorul ei, antreprenorul Zoltan Teszari, nu există foarte multe detalii.
Alin Niculae patronul Energie – Oscar Downstream și Real estate, se numără și el printre afaceriștii extrem de bogați ai României despre care nu se știu foarte multe.
Afaceristul a dezvoltat de la zero cea mai mare companie petrolieră din România care nu face parte dintr-un grup internaţional. la începutul anilor 2000, a apărut pe piața din România afacerea Oscar Downstream, după ce omul de afaceri a văzut potențial în vânzările en-gros de carburanți pentru companii. După ce afacerea a crescut, el a început să parieze şi pe imobiliare, fiind astăzi unul dintre cei mai importanţi investitori din real-estate din Bucureşti.
Printre bogații discreți ai României se numără și Sacha Dragic, fondator şi executive chairman al Superbet Group, activ pe piaţa de pariuri sportive şi gaming de mai bine de 15 ani.
În urmă cu 4-5 ani, businessul care a fost fondat şi dezvoltat iniţial local, a început expansiunea internaţională. Acum, grupul are operaţiuni pe mai bine de zece pieţe şi vizează o extindere globală, în contextul în care antreprenorul a atras în acţionariat fondul de investiţii Blackstone, unul dintre cele mai mari din lume. Despre Sacha Dragic se știe că este implicat şi în alte businessuri, precum fondul de investiţii Mozaik Investments, societatea de brokeraj Investimental, dar şi în real-estate şi altele.
Din topul bogaților României care își fac jocurile de culise din umbră face parte și bancherul-antreprenor Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii şi apoi preşedintele Băncii Transilvania a cărei istorie a început în anul 1994, în Cluj-Napoca. în timp ce Banca Transilvania a devenit un nume de referință pe piața bancară din România, Ciorcilă s-a retras din prim-planși s-a implicat şi în alte afaceri, din domenii precum hotelărie, sport şi real-estate.
Roxana Matei, fondatoarea Farmaciei Tei, este și ea pe lista oamenilor de afaceri despre care românii nu știu mare lucru. În anul 1992, aceasta a pus bazele primei farmacii din lanțul care trei decenii mai târziu avea să domine piața din România, după ce fondatorii Dedeman au intrat în 2022, în acţionariat pentru a da un boost expansiunii.
Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman sunt și ei foarte scumpi la vedere. Fondatorii celei mai mari afaceri antreprenoriale românești după cifra de afaceri, care au investiţii şi în alte domenii precum real-estate sau piaţa de capital, s-au retras în ultimul deceniu din prim-plan, timp în care au continuat să domine mediul de afaceri românesc.