Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ei sunt românii care au renunțat la munca de birou pentru a pune bazele unei afaceri de la zero. Acum se ocupă de starea de bine

02 Jul, 19:02 • Lupu Alexandra
Un psihoterapeut şi doi specialişti în comunicare au spus adio programului fix și muncii în corporație. Acum, românii se ocupă de starea de bine, în Eka - Centrul Stării de Bine.
Ei sunt românii care au renunțat la munca de birou pentru a pune bazele unei afaceri de la zero. Acum se ocupă de starea de bine

Nimic nu-i împiedică pe români să obțină ceea ce își doresc! Un psihoterapeut și doi specialiști în comunicare și-au luat adio de la munca în corporație și au deschis Eka – Centrul Stării de Bine, notează businessmagazin.ro. Ei au investit 80.000 de euro în primul hub din România care oferă servicii integrate de psihoterapie, dezvoltare personală pentru indivizi, familie și companii, dar și servicii de wellbeing.

Povestea românilor care au renunțat la munca în corporație

Matei Stănculescu este de profesie psihoterapeut și are o experiență de 14 ani în televiziune și de 7 ani în antreprenoriat. Alături de soția lui, Anca Amariei, om de comunicare și fost manager la Warner Bros Discovery, și Diana Iosu, cu experiență în comunicare și PR, au creat Eka – Centrul Stării de Bine. Practic, au creat un hub care oferă servicii de psihoterapie, wellbeing și dezvoltare personală. Pe cei trei îi leagă pasiunea pentru wellbeing, iar Anca Amariei şi Diana Iosu împărtăşesc de asemenea şi dragostea faţă de yoga, având formare pentru terapia prin yoga. Românii au trecut de la corporație la antreprenoriat și au deschis centrul Eka.

Citește și despre: El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași. George Tănasă și-a construit o afacere solidă în agricultură: „A început să îmi placă ce făceau părinții mei”

„Eu şi Diana ne-am cunoscut acum mai bine de zece ani – eu lucram în departamentul de comunicare de la Cosmote şi am fost în echipa de PR.

Acela a fost începutul nostru. Între timp, eu am ales să părăsesc corporaţia. Am lucrat 15 ani în diverse domenii – farma, securitate cibernetică, telecom. Ultimii ani i-am petrecut în media şi divertisment – am lucrat pentru Discovery şi Eurosport.

De aici s-a produs schimbarea şi am decis să părăsesc universul corporate, făcând de vreo şase ani în paralel activităţi în zona de mindfulness, yoga sau mental health”, a povestit Anca Amariei.

Diana Iosu și soțul ei au început să fie din ce în ce mai interesați despre metodele care pot asigura starea de bine. În noiembrie 2022, românii au transformat totul într-un business, după o investiție de 80.000 de euro.

„Am decis să creăm un loc care să găzduiască terapeuţi, formatori, traineri, kinetoterapeuţi, psihoterapeuţi, maseuri – practic, acei oameni care să acopere întreaga plajă de wellbeing. Eu am revenit la meseria mea de psihoterapeut, după 14 ani de televiziune şi 7 de antreprenoriat”, a povestit Matei Stănculescu.

Centrul Eka se află în București. Este deschis într-o casă veche, care și-a păstrat aerul interbelic. Spaţiul se întinde pe o suprafaţă de peste 300 mp şi dispune de şapte săli pentru terapii individuale şi o mansardă pentru evenimente de grup, cursuri sau traininguri.

Românii preocupați de starea de bine
Românii preocupați de starea de bine

Centrul reunește 20 de specialişti certificaţi în psihoeducaţie şi coaching, terapii somatice – kinetoterapie, masaj, nutriţie, ayurveda -, fitness mental, constelaţii sistemice familiale, consiliere de cuplu, parentală sau vocaţională. Matei Stănculescu consideră că pandemia a contribuit la creșterea importanței stării de bine. El relatează că, încă din acel moment, oamenii au început să fie mai atenți la starea fizică și mentală.

„Dacă pandemia a adus ceva bun, cu siguranţă a fost conştientizarea necesităţii orientării către sine. Nu se numeşte egoism, ci înseamnă să pui masca de oxigen întâi pe propria ta faţă pentru a putea avea grijă, apoi, şi de ceilalţi”, afirmă acesta.

După 7 luni de activitate, centrul a ajuns la câteva sute de clienți persoane fizice și câteva zeci de companii. Centrul oferă și programe de mental health, employee wellbeing & engagement, care includ consiliere psihologică, workshopuri, ateliere tematice inedite (ateliere de lumânărit, respiraţie somatică, muzicoterapie, teatru de improvizaţie sau terapie culinară). Din acest punct de vedere, Anca Amariei consideră că Eka contribuie la readucerea oamenilor fizic la serviciu, după ce pandemia i-a obligat să muncească de acasă.

„Este foarte important să fim toţi în acelaşi spaţiu, fie că vorbim despre companii mari, fie că vorbim despre antreprenori cu afaceri mai mici. (…)

E vorba despre o conexiune pe care trebuie să avem grijă să o creăm, să reconectăm echipele şi să readucem în atenţie noţiunea de echipă, care s-a pierdut în pandemie – suntem doar nişte numere pe nişte hârtii”, a completat Diana Iosu.

Prețurile pentru serviciile oferite de centru pornesc de la 85 de lei. Totodată, există servicii care pot ajunge la 600 de lei. Clienții au posibilitatea de a alege cum să îmbine serviciile pe care le oferă centrul.

„Atunci când cineva vine la noi, facem prima dată o orientare. Vorbim cu oamenii, măcar 15 minute, identificăm nevoile pe care le au şi ne dorim să vadă şi spaţiul, urmând ca apoi să alegem împreună cu ei serviciile de care ar avea nevoie”, a explicat Anca Amariei.

Cei trei antreprenori au în vedere extinderea în mai multe oraşe din ţară, iar printre primele destinaţii ar fi Cluj, Timişoara sau Oradea. Își doresc ca proiectul lor să meargă peste granițe. Un prim centru Eka ar putea fi deschis în Grecia. Până la finalul anului, românii vor să ajungă la un venit dublu față de valoarea investiției inițiale, adică să se apropie de afaceri de 160.000 de euro.

„Ne gândim la un concept care să implice o caravană şi la parteneriate care să facă posibilă realizarea acestui proiect, astfel încât acei oameni să poată beneficia de serviciile Eka gratuit”, a detaliat Matei Stănculescu.

Vezi și: Claudia și-a construit o afacere de succes în Italia. Povestea inspirațională a româncei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât cheltuiesc românii pe mâncare. Plătim cel mai mare procent din salariu pe hrană din UE
Cât cheltuiesc românii pe mâncare. Plătim cel mai mare procent din salariu pe hrană din UE
Temperaturile care afectează pomii. Cum să vă protejați plantele din grădină
Temperaturile care afectează pomii. Cum să vă protejați plantele din grădină
Facturi mai mari la curent electric, după expirarea plafoanelor. Prețurile vor fi diferite, de la un furnizor la altul. Cum îl poți schimba
Facturi mai mari la curent electric, după expirarea plafoanelor. Prețurile vor fi diferite, de la un ...
Aparatul electrocasnic care ar putea dispărea din bucătărie deşi este folosit zilnic. Românii trebuie să se adapteze noii tehnologii
Aparatul electrocasnic care ar putea dispărea din bucătărie deşi este folosit zilnic. Românii trebuie ...
Prințul Paul de România a fost arestat la domiciliu, în Franța, după ce judecătorii au refuzat extrădarea
Prințul Paul de România a fost arestat la domiciliu, în Franța, după ce judecătorii au refuzat ...
Criză de angajați pe litoral înaintea sezonului estival: ”Unde sunt românii noștri? Mai vedeți tineri care să vină să muncească în turism?”
Criză de angajați pe litoral înaintea sezonului estival: ”Unde sunt românii noștri? Mai vedeți ...
Impozitul care bagă firmele în insolvenţă. Economiştii şi oamenii de afaceri critică dur noua taxă introdusă de Guvern
Impozitul care bagă firmele în insolvenţă. Economiştii şi oamenii de afaceri critică dur noua ...
Prada va prelua Versace. Tranzacţia este estimată la peste un miliard de euro
Prada va prelua Versace. Tranzacţia este estimată la peste un miliard de euro
Tinerii aflați la primul loc de muncă vor primi în plus la salariu câte 3000 de lei. În ce domenii se aplică această lege
Tinerii aflați la primul loc de muncă vor primi în plus la salariu câte 3000 de lei. În ce domenii ...
Prime de Paște și Crăciun, abonamente medicale și posibilitatea de a lucra de acasă. Cum își atrag angajatorii salariații în 2025
Prime de Paște și Crăciun, abonamente medicale și posibilitatea de a lucra de acasă. Cum își atrag ...
Cum alegem căruciorul potrivit
Cum alegem căruciorul potrivit
Votex polar peste țara noastră. România se bazează pe importuri masive de gaze pentru acoperirea consumului intern. Burduja a convocat Comandamentul energetic
Votex polar peste țara noastră. România se bazează pe importuri masive de gaze pentru acoperirea ...
Parlamentarii, obligați să își facă public CV-ul la depunerea declarației de avere. Riscă sancțiuni mai dure dacă lipsesc nemotivat de la serviciu
Parlamentarii, obligați să își facă public CV-ul la depunerea declarației de avere. Riscă sancțiuni ...
Horoscop DRAGOSTE 7-13 aprilie 2025. Zodiile care vor fi supuse la teste în relații
Horoscop DRAGOSTE 7-13 aprilie 2025. Zodiile care vor fi supuse la teste în relații
Horoscop SAPTAMANAL 7-13 aprilie 2025. Sezonul retrogradelor la final. Ce lecții avem de învățat
Horoscop SAPTAMANAL 7-13 aprilie 2025. Sezonul retrogradelor la final. Ce lecții avem de învățat
Preț carburanți 7 aprilie 2025. Cât costă benzina și motorina azi
Preț carburanți 7 aprilie 2025. Cât costă benzina și motorina azi
Prime de Paște 2025. Cine sunt angajații care primesc în plus 2.614 lei
Prime de Paște 2025. Cine sunt angajații care primesc în plus 2.614 lei
Noua Casă 2025. Cum poți lua din bancă un credit de 50.000 de euro pentru o locuință
Noua Casă 2025. Cum poți lua din bancă un credit de 50.000 de euro pentru o locuință