ELCEN (Electrocentrale București) a semnat în ziua de marți un Memorandum de Înțelegere cu o companie din Statele Unite ale Americii, SAGE Geosystems Incorporated. Compania se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale, a anunțat pe pagina sa de Facebook Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Te-ar putea interesa și: Anul 2025 promite alocații mai mari. Până unde ajung sumele oferite de către stat
foto: elcen
Ministrul Energiei a anunțat că acest parteneriat constă în realizarea unui studiu de fezabilitate, privind utilizarea energiei geotermale în București.
„Un moment important pentru România a fost astăzi semnarea unui acord între Electrocentrale București (ELCEN) și Sage Geosystems pentru studiul de fezabilitate privind utilizarea energiei geotermale în București.
Acest acord reprezintă un pas esențial pentru diversificarea surselor de energie ale capitalei, reducând dependența de resursele tradiționale și promovând utilizarea surselor regenerabile și sustenabile”, a anunțat ministrul Energiei pe rețelele sociale.
Acordul a fost semnat de către Directorul General al ELCEN, Claudiu CREȚU, în prezența Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, dna. Jennifer Granholm și a Ministrului Energiei din România, dl. Sebastian Burduja, în marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial și de Afaceri – Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare în domeniul Energiei și Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA în perioada 23-24 iulie la București.
ELCEN a mai transmis pe pagina oficială de Facebook că parteneriatul va aduce multe beneficii în ceea ce privește perspectivele de utilizare a energiei geotermale în București.
„Prin acest MoU, ELCEN va facilita accesul la date relevante și la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică și cunoștințe operaționale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului București.
Sage Geosystems va realiza analiza tehnică și geologică și studiul de fezabilitate privind soluția de utilizare a energiei geotermale”, a transmis ELCEN.
Directorul general ELCEN, Claudiu Crețu, a efectele benefice ale utilizării energiei geotermale în capitală și cum va decurge studiul de fezabilitate, în colaborare cu SAGE Geosystems.
„Resursa geotermală ar putea încălzi Bucureștiul. Apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraș, dar și facturile la încălzire.
Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puțin folosită.
Studiul ne va arăta unde se pot face foraje și cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului încălzire centralizată.
Departamentul pentru Energie din SUA a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. Avem ajutorul altor state care au expertiză și tehnologie. Am semnat acest Memorandum de Înțelegere ca să vedem cum putem să folosim cât mai eficient și durabil, într-o abordare hibridă, potențialul geotermal în următorii ani pentru încălzirea din București ”, a spus Directorul General ELCEN.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai afirmat că această sursă de energie este regenerabilă și ecologică, având un potențial foarte mare pentru a fi folosită în producerea de energie termică.
„Doamna Secretar de Stat pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, a fost de acord, la acel moment, să susțină inițiativa noastră și iată-ne astăzi accelerând Programul Geotermal Românesc, program util pentru termoficarea Bucureștiului, întrucât energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă locală și ecologică, eficientă din punct de vedere economic, oferind un potențial considerabil de a produce energie termică, distribuită apoi în rețele.
Pasul important făcut astăzi va contribui la un sistem de termoficare modern, în care locuințele noastre vor beneficia de apă caldă și căldură la parametrii optimi, pentru o capitală europeană, la un preț competitiv”, a mai adăugat Sebastian Burduja.
În data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat MoU în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC.
Te-ar putea interesa și: Vestea momentului pentru toți românii care au Samsung. Se ia în calcul o schimbare majoră