- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ELCEN începe procedurile pentru construirea a două centrale noi, de 550 MW în total. Acestea vor fi amplasate la CET Grozăvești și CET Sud

20 Feb, 19:22 • Fundeanu Madalina
ELCEN va construi două centrale noi. Valoarea estimată a celor două proiecte este de aproximativ 100 de milioane de euro, la CET Grozăvești, și de 500 de milioane de euro la CET Sud
ELCEN începe procedurile pentru construirea a două centrale noi, de 550 MW în total. Acestea vor fi amplasate la CET Grozăvești și CET Sud

Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a lansat în sistemul electronic de achiziții publice o consultare de piață pentru servicii de tip Owner’s Engineer pentru construirea a două centrale pe gaze în ciclu combinat în cogenerare, conform informațiilor transmise de Economica.net.

ELCEN va construi două centrale noi la CET Grozăvești și CET Sud

ELCEN a lasat consultarea de piață pentru servicii de consultață de tip owner’s engineer în vederea implementării a două blocuri energetice cu ciclu combinat pe gaz natural (CCGT), pe amplasamentul a două centrale electrice de termoficare, CET Grozăvești și CET Sud.

Pentru centrala pe care vrea să o facă pe amplasamentul de la Grozăvești, ELCEN intenționeaă o capacitate 46 MWe și 35 Gcal/h, iar centrala de la CET Sud ar fi una mare, de 600 MW e și 376 Gcal/h.

Compania așteaptă acum răspunsuri la consultările de piață până la data de 28 februarie 2024.

„Sunt proiecte de centrale de ultimă generație, ciclu combinat cu gaze în cogenerare și hydrogen-ready. Vom aplica pentru finanțare prin Fondul de Modernizare, anul acesta vrem să lansăm licitațiile”, a spus directorul general al Elcen, Claudiu Crețu, pentru sursa citată.

Claudiu Crețu a mai menționat că valoarea estimată a celor două proiecte este de aproximativ 100 de milioane de euro, la CET Grozăvești, și de 500 de milioane de euro la CET Sud.

La momentul actual, puterea electrică instalată în cele patru centale ale Elcen este de 1.286 MW, dar puterea disponibilă este de doar 601 MW, după cum arată compania, în condiţiile în care, în perioada de iarnă, consumul de energie electrică în București este de aproximativ 700 MW.

Citește și: Ministrul Agriculturii, declarație controversată: „Aș scoate toate produsele marcă proprie definitiv din comerţ”. Ce motiv a prezentat Florin Barbu

ELCEN
ELCEN

Gigacaloria poate deveni mai ieftină pentru bucureșteni

ELCEN și Transgaz vor realiza un studiu care să arate dacă racordarea directă a CET-urilor la sistemul de transport al gazelor ar putea duce la ieftinirea gigacaloriei pentru bucureșteni. În acest moment, Elcen cheltuiește 100 de milioane de lei pe an pentru tarifele de distribuție pe care le plătește către Engie, potrivit HotNews.

​În acest moment, cele patru CET-uri ale Elcen din București sunt racordate la sistemul de distribuție al gazelor operat de Distrigaz Sud Rețele (din grupul Engie) care, la rândul său, este conectat la sistemul de transport (conducte magistrale), operat de Transgaz.

„Este nevoie de construirea de noi conducte între CET-uri și sistemul de transport al gazelor, astfel încât să ne alimentăm direct din sistemul Transgaz. În felul acesta nu vom mai plăti tarife de distribuție, care ne costă undeva la 100 de milioane de lei pe an.

În trecut au fost și 200 de milioane de lei pe an, în funcție de volumul tranzitat. Studiul pe care îl vom face ne va arăta dacă are sens. Din primele noastre calcule, are sens. Dacă eliminăm aceste costuri cu distribuția ar rezulta o scădere considerabilă a prețului gigacaloriei”, a declarat Claudiu Crețu.

Vezi și: Venitul minim de Incluziune 2024. Peste 200.000 de români primesc câte 400 de lei de la stat în februarie

Urmărește Daily Business pe Google News