- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Electric Up 2024. Se dau până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. Cine poate beneficia

26 Apr, 14:20 • Bumbeneci Diana
Guvernul alocă fonduri pentru programul „Electric Up”. Până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. Cine poate obține finanțare.
Electric Up 2024. Se dau până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. Cine poate beneficia

Sunt vești bune de la Ministerul Energiei. Instituția anunță alocarea a 450 de milioane de lei pentru etapa a doua a programului ”ELECTRIC UP”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii și persoanelor juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA. Ministerul Energiei a promovat proiectul de modificarea și completare a Ordonanței de Urgență OUG nr. 159/2020, prin care se lansează a doua ediție a programului «ELECTRIC UP», in valoare de 450 milioane de lei, bani destinati întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române care desfășoară activități în domeniul HORECA.

Se dau până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice

Pentru noua editie valoarea finanțării nerambursabile crește de la 100 mii euro la 150 mii euro, iar puterea instalată pentru panouri fotovoltaice finanțată se mărește până la 150 kW, se finanteaza dezvoltarea statiilor de reincarcare pentru masini electrice, se incurajeaza stocarea si se introduce ca noutate finantarea sistemelor alternative de incalzire-racire.

„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2. Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă.

Vezi și: Cât a ajuns să coste carnea de miel cu puțin timp înainte de Paște. Românii se tem că nu vor avea bani pentru cumpărături

Electric Up pentru fotovoltaice
Electric Up pentru fotovoltaice

În această fază, Programul este destinat Intreprinderilor Mici și Mijlocii, precum și operatorilor economici din industria Horeca. Aceștia au posibilitatea să obțină finanțare pentru proiectele lor de investiții care implică instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Acestea sunt destinate producerii de energie electrică, având o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp, necesară pentru consumul propriu. De asemenea, finanțarea acoperă și instalarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, având o putere minimă de 22 kW, precum și implementarea unui sistem alternativ de încălzire/răcire.

Ajutorul de minimis oferit poate atinge o valoare maximă de 150.000 de euro pe beneficiar. Acesta reprezintă un sprijin financiar de până la 75% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Restul de 25% trebuie să fie asigurat ca și cofinanțare din sursele proprii ale beneficiarului.

Proiectul de investiții pentru care se solicită finanțare trebuie să includă obligatoriu un sistem de panouri fotovoltaice, cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp, necesară pentru acoperirea consumului propriu și a altor echipamente instalate. De asemenea, trebuie să includă și o stație de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, precum și un sistem alternativ de încălzire/răcire. Suma decontată va fi direct proporțională cu puterea instalată a acestor echipamente.

Citește și: Pensii mai 2024. CNPP anunță când intră pensiile pentru Paște având în vedere minivacanța

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...