Cu toate că pare greu de crezut, multe dintre electrocasnicele pe care le folosim zi de zi în casă ascund comori neștiute. În general, ne concentrăm pe funcționalitatea acestora, dar foarte puține persoane sunt conștiente de faptul că, în interiorul acestor aparate, se găsesc materiale prețioase, printre care se numără și aurul de 22 de karate. Totuși, tendința de a scăpa de vechile dispozitive electronice duce la pierderea acestor resurse valoroase, care ar putea fi recuperate și reciclate, notează Cancan.
Multe electrocasnice conțin aur, un metal apreciat pentru conductibilitatea sa electrică superioară. Acest aur se află, în special, în componentele electronice ale telefoanelor mobile, calculatoarelor, laptopurilor și televizoarelor vechi. Cu ajutorul produselor de reciclare și recuperare a materialelor prețioase, aurul din aceste aparate poate fi extras și reutilizat, oferind nu doar un impact pozitiv asupra mediului, ci și posibilitatea de a câștiga o sumă importantă din valorificarea acestora.
Telefoanele mobile vechi, cu toate că nu mai sunt folosite, se numără printre dispozitivele care pot reprezenta o sursă de aur. Fiecare telefon conține între 0,03 și 0,05 grame de aur, acesta aflându-se în contactele electrice, conectori și circuite. Cu toate că această cantitate pare mică, la scară largă, impactul este considerabil. Dintr-o tonă de telefoane mobile reciclate pot fi extrase între 300 și 350 de grame de aur. Mai mult, aurul folosit în aceste telefoane este de 22 de karate, ceea ce îl face deosebit de valoros. Astfel, este recomandat ca telefoanele vechi să nu fie aruncate, ci reciclate. În acest mod, nu doar că ajutăm la protejarea mediului, ci și la valorificarea unui metal prețios.
Și calculatoarele și laptopurile vechi reprezintă o sursă importantă de aur. Așadar, dacă deții un calculator mai vechi de anul 2000, este posibil să ai în mâini un dispozitiv care conține o cantitate considerabilă de aur. Comparativ cu componentele moderne, procesoarele și plăcile de bază din acea perioadă aveau un strat de aur mult mai gros. Spre exemplu, procesoarele vechi pot avea între 0,2 și 0,5 grame de aur fiecare, iar plăcile de bază și alte componente electronice includ conectori și pini din aur.
Mai mult, și televizoarele vechi, de tip CRT (tub catodic), pot reprezenta o sursă valoroasă de aur. Acestea includ plăci electronice care sunt dotate cu conectori din aur, iar modelele care folosesc tuburi catodice componente acoperite cu acest metal prețios. Cu toate că televizoarele moderne conțin și ele aur, cantitățile sunt mult mai mici în comparație cu modelele mai vechi. Spre exemplu, un televizor fabricat înainte de anii 2000 poate conține cantități semnificative de aur în plăcile de circuit și conectorii din interior. Așadar, înainte de a arunca un televizor vechi, este recomandat să verifici dacă acesta poate fi reciclat, astfel încât aurul și alte metale valoroase să poată fi extrase.
Citește și: Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră