- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elena Lasconi, o nouă gafă de politică externă. A afirmat că România este membră a Consiliului de Securitate al ONU

28 Oct, 09:26 • Andrei Ene
Elena Lasconi a gafat din nou în timp ce vorbea despre chestiuni de politică externă, după ce a afirmat că România este membră a Consiliului de Securitate al ONU. Țara noastră nu a mai fost reprezentată în acest organism din 2005.
Elena Lasconi, o nouă gafă de politică externă. A afirmat că România este membră a Consiliului de Securitate al ONU

Elena Lasconi, candidata partidului USR la alegerile prezidențiale din 2024, a făcut o nouă gafă legată de chestiuni de politică externă după ce, invitată fiind la Antena 3, nu a putut preciza ce țări sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, a adăugat că România este membră a Consiliului, în mod eronat.

Președinta USR s-a încurcat la capitolul ONU

Consiliul de Securitate al ONU are 15 membri, dintre care 5 sunt permanenți și 10 nepermanenți. Cei permanenți sunt China, Franța, Federația Rusă, Marea Britanie și SUA, iar cei nepermanenți sunt aleși prin rotație. România a fost membru nepermanent, ales prin rotație, în 1962, între 1976-1977, 1990-1991 și între 2004-2005.

Citește și : Vot favorabil pentru creșterea pensiilor. Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică

De asemenea, întrebată dacă în calitate de președinte va participa la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, unde se discută sancționarea Israelului, Elena Lasconi a subliniat că direcția României în cadrul ONU va urma linia stabilită de partenerii americani.

Președinta USR a vorbit și despre problema aderării României la Spațiul Schengen, spunând că le va prezenta austriecilor pierderile pe care investitorii lor le suferă, adăugând că țara noastră nu trebuie să adopte o poziție de resemnare.

„Exact ce n-a făcut Iohannis voi face. Voi fi picătura chinezească. Deja am scris o srisoare pentru cancelarul Austriei”, a spus Elena Lasconi.

Elena Lasconi, gafe repetate de politică externă

Nu este prima astfel de gafă de politică externă, spațiul public înregistrând reacții mixte la anumite afirmații ale candidatei la alegerile prezidențiale.

Citește și : Fondurile de pensii private explodează. Activele ajung la aproape 150 miliarde lei!

Elena Lasconi a greșit atunci când a spus că vecinătatea României cu Ucraina este foarte importantă, prin prisma faptului că Ucraina este țara cu care avem cea mai întinsă graniță. În realitate, țara cu care România are cea mai lungă frontieră este Republica Moldova, Ucraina fiind pe locul doi.

De asemenea, în cadrul unei discuții despre BRICS, Lasconi a afirmat că i se pare periculos din cauza faptului că au fost discuțiile cu Venezuela, dar mai ales cu Turcia, stat care e mai aproape de țara noastră, eveniment pe care candidata îl consideră periculos. De fapt, cea mai apropiată țară de noi care a discutat despre o posibilă apartenență la BRICS este Serbia, care este mult mai aproape de noi.