Marcel Boloș a anunțat vineri că sistemul de acordare al vouchelor educaționale se va modifica începând cu anul viitor. Mai exact, suma ar putea să se mărească de la 500 de lei cât este acum, la 750 de lei.
În momentul de față, voucherele de 500 de lei nu au ajuns încă la toți elevii. Ministrului Investițiilor Fondurilor Europene spune că acestea ar trebui să ajungă în decursul săptămânii următoare. Concret, circa 190.000 de copii din medii defavorizate trebuie să primească săptămâna viitoare tichetele educaționale restante, iar în luna februarie a anului 2023, încă 55.000 de elevi vor beneficia de acest ajutor, a transmis ministrul Boloș.
Ministrului Investițiilor Fondurilor Europene susține că în anul școlar 2023-2024 va fi schimbat mecanismul de acordare a voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile. Astfel, pe lângă pe lângă creșterea valorii voucherelor de la 500 la 750 de lei, pentru a le ușura procedura de ridicare a acestora va fi intodusă și o platformă o platformă specială care să ușureze procedura de ridicare a acestora.
,,Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi. Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional”, a afirmat Marcel Boloș.
Acesta a mai afrimat că va gândi și o platformă pentru a putea verifica venitul pe membru de familie.
„Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie, să încercăm prin aceste baze de date – de la Finanțe și de la Ministerul Educației – să scoatem lista de beneficiari, cum am procedat la voucherele sociale când trebuie să depună nimeni cerere”, a explicat ministrul.