- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii cu părinții plecați cu munca în străinătate beneficiază de consiliere psihologică gratuită

13 Oct, 11:15 • Mălureanu Rebecca
Un nou proiect inițiat de USR susține consilierea psihilogică gratuită la școală, în cazul elevilor a căror părinți sunt plecați să muncească în străinătate. În urma unor analize, la finalul anului 2023, s-au înregistrat în țara noastră, aproximativ 65.000 de copii cu unul sau ambii părinți într-o situație de genul.
Elevii cu părinții plecați cu munca în străinătate beneficiază de consiliere psihologică gratuită

Copiii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate vor putea beneficia de consiliere psihologică gratuită în cadrul şcolii, în urma unui proiect de lege iniţiat de deputatul USR Filip Havârneanu.

Autoritățile române au oferit informații conform cărora, la finalul anului 2023 se estimau circa 65.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă prin alte țări, totuți cifrele neoficiale afirmă că în realitate defapt, numărul era 500.000 de copii, transmite News.ro.

Cum s-a născut proiectul de consiliere psihologică gratuită?

„Sute de mii de familii de români sunt separate pentru că unul sau ambii părinţi sunt în străinătate pentru un trai mai bun, din cauză că statul nu reuşeşte să le asigure un salariu decent aici, acasă. Cunosc problema, am vorbit cu astfel de copii şi tineri şi le-am aflat durerea. Când am participat la un eveniment Salvaţi Copiii Iaşi, am aflat şi că, în realitate, există circa 500.000 de copii singuri sau cu un părinte ce suferă în tăcere. Dar nimeni nu îi numără, nimănui nu îi pasă. Aşa s-a născut acest proiect de lege. Ştiu că doar prezenţa părinţilor în viaţa lor le poate alina acestor copii suferinţa, dar cred că avem datoria, noi, cei rămaşi aici, să facem tot ce ne stă în putinţă să îi sprijinim şi să îi ajutăm”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Proiectul vine în completarea Legii învăţământului preuniversitar (nr. 198/2023) cu o nouă secţiune cu denumirea de „Suportul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”. Așadar, vor putea beneficia gratuit de consiliere psihopedagogică, elevii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Şedinţele de consiliere individuală se vor ține în fiecare lună, dar vor fi completate și de consiliere psihopedagogică de grup.

Consiliere psihologică copii
Consilere psihologică copii

Vezi și: Banii elevilor intră pe carduri pe 20 noiembrie. Cine va beneficia de 700 de lei?

Profesorul diriginte va fi și el obligat să comunice constant cu părinţii elevului, chair dacă aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate şi dacă au fost desemnate alte persoane din familie pentru a întreține legătura cu unitatea de învățământ, şi să-i ofere informații privitoare la situaţia şcolară a copilului.

De ce e așa importantă consilierea psihologică a acestora?

Consilierea psihologică a elevilor vizați, are un rol primordial, întrucât asupra acestor copii se pot resfrânge niște lipsuri emoționale. Printre dificultățile întâlnite se numără, sentimente de abandon, anxietate sau stres, iar suportul psihologic oferit în cadrul școlii poate fi un punct de sprijin în a face față impedimentelor și a menține sănătatea psihică în parametri normali.

Pe lângă asta, consilierea poate facilita adaptarea unor mecanisme sănătoase, si poate asigura creșterea performanței școlare.

Care prevederi mai are proiectul?

Proiectul mai prevede, prin recomandarea ONG-urilor specializate pe protecţia copilului, îmbunătăţirea legislației pentru colaborarea între instituţii şi mai multă atenție pe monitorizarea copiilor rămaşi singuri acasă. Practic, conducerea şcolii şi Direcţia judeţeană de învăţământ preuniversitar vor colabora cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru constituirea şi a actualizarea semestrială a Registrului judeţean unic ce ține în evidență acei copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

„Am depus iniţiativa cu susţinere şi de la alte partide şi cred că aşa ar trebui să rămână. Avem nevoie de voturile tuturor pentru ca proiectul să devină realitate. Copiii rămaşi singuri ai României sunt nişte eroi şi nişte lecţii de viaţă pentru noi toţi. Iar noi, adulţii de lângă ei, avem datoria de a-i susţine şi de a le conserva potenţialul”, adaugă deputatul USR Filip Havârneanu.

Te-ar putea interesa și: Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”